Kotoisa terassi kutsuu kesälounaalle – Lounaslistat löytyvät vain ravintolasta ja sille on hyvä syy

Hanna Paasio on ollut jo pitkään Liekin yrittäjänä.

Luopioisten ravintola Liekissä lounasta pääsee nauttimaan viehättävälle terassille. Isojen aurinkovarjojen katveessa aurinko ei porota liian kuumasti ja räsymatot pöytäliinoina luovat kotoisan tunnelman. Terassilla saisi varmasti kulumaan aikaa lounastaukoa kaueminkin.

Liekin lounasbuffetin hintaan kuuluu ruhtinaalliset neljä ruokalajia, joista yksi on keitto. Salaattipöydässä riittää valinnanvaraa ja palanpainikkeeksi saa napata vielä leivän. Ruokajuomana toimii vesi, mehu tai kotikalja. Jälkiruokakahvi kuuluu pakettiin.

Lounaslistoja ei monien muiden paikkojen tavoin löydy Liekin nettisivuilta. Yrittäjä Hanna Paasion mukaan asialle on selkeä syy.

Liekin terassilla pääsee valitsemaan niin varjo- kuin aurinkopaikkojakin.

– Meillä vaihtelee valtavasti, kuinka paljon lounastajia käy. Jos esimerkiksi maanantaina lounaspöytä näyttää jo yhden aikaan tyhjältä, syödään iltapäivällä tiistain lounasta. Lista siis elää, ja jos joku olisi katsonut sen netistä, hän pettyisi, kun luvattua ruoka ei välttämättä olekaan, kertoo Paasio.

Lounaslistan löytää helpoiten paikanpäältä, mutta sen saa selville myös kotoa käsin soittamalla ravintolaan.

Joitain säännönmukaisuuksia lounaista löytyy ilman listaakin. Keskiviikkoisin ravintolassa on kasviskeskiviikko, jolloin vähintäänkin yksi lounaan ruokalajeista on kasvisruokaa. Perjantaisin yksi ruoista taas taatusti on kalaruokaa. Torstaisin tarjolla on hernekeittoa ja pannaria.

Kasviskeskiviikko ei ole erityisen vanha juttu. Paasio muistelee, että käytäntö aloitettiin vuosi tai kaksi takaperin.

– Kasvissyöjiä on yhä enemmän ja nyt keskiviikolle on lupaus kasvisruoasta muidenkin kuin lisukkeiden osalta. Jos jonain muuna päivänä tulee kasvisruokailijoita, voimme paistaa halloumia tai falafelia lounastajalle, eli minään päivänä kasvisruokailija ei jää ruokaa vaille, Paasi kertoo.

Ilona Salonen ja Claus, Benjamin ja Iben Madsen käyvät Liekissä lounaalla aina silloin tällöin, kun ovat mökillä. Lounaan yhteydessä on käynnissä Trivial Pursuit -peli.

Espoolaiset Luopioisissa mökkeilevät Ilona Salonen ja Claus, Benjamin ja Iben Madsen ovat kasvisyöjiä. Keskiviikkoiselle lounaalle ruoaksi on valikoitunut niin lounasbuffetia, kasvispitsaa kuin halloumisalaattia.

– Otin tänään pinaattikeittoa, mutta joka päivä ei ole buffetissa meille sopivaa ruokaa. Olisi heinoa, jos joka päivä olisi edes vaikka keitto kasvissyöjille sopivaa. Tarjonta on kyllä parantunut vuosien varrella, kun saa esimerkiksi halloumisalaattia, kertoo Ilona Salonen.

 

Kesäasukkaat rytmittävät lounaan uusiksi

Hanna Paasio on ollut Liekissä yrittäjänä yli 15 vuotta. Aivan lähialueilla ei ole muita lounasravintoloita, ja Liekin lounaalla riittääkin hyvin kävijöitä. Kesäisin vaihtelua päivittäisissä lounasmäärissä on enemmän kesäasukkaiden tulessa ja mennessä työväkeä arvaamattomammin. Myös lounaan ruuhka-aika siirtyy vuodenajan mukaan.

– Kesäasukkailla on erilainen rytmi. Talvella meillä on ruuhkaisinta kello 11–12 välillä, mutta kesällä kello 13–14 aikaan, Paasio kertoo.

Lounaita myydään kesäisin arkena noin sata päivässä. Viikonloppuna päästään jopa kahteen sataan lounaaseen. Kesällä myös lounasaikana tilataan paljon listaruokia, mutta kokonaisuudessaan lounasbuffet pitää pintansa suosituimpana tuotteena.

Kasviskeskiviikkona oli tarjolla kahta eri liharuokaa ja kahta kasvisruokaa. Salaatteja oli tarjolla monipuolisesti.

Lounas on Paasin mukaan Liekin päätuote. Erityisesti talvella, kun aukiolot illan suuntaan ovat suppeammat, lounas on hyvin tärkeä osa ravintolan toimintaa. Talvikaudella arkisin lounastajia käy noin 60–70 päivässä. Viikonloppuisin lounaita myydään yleensä yli sata.

Lounaspöydässä perinteet pitävät pintansa

– Perinteisistä ruoista ihmiset tykkäävät. Kala on suosittua ja lihapullat tekevät aina kauppansa. Kana kermassa on myös suosittu, luettelee Paasio suosittuja ruokalajeja.

Lähialueiden tuottajilta Liekkiin tulee joitain raaka-aineita. Muutaman kalakilon ostaminen paikalliselta kalastajalta ei ole aina järkevää, kun volyymit ovat suuria, mutta esimerkiksi perunat ja viinereiden mansikat ovat taattua lähiruokaa.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.