Uusi alue on herkin – Aurinkosuojan tärkeys korostuu helteellä, kun vaatetus kevenee

Suomen vallannut aurinkoinen hellesää jatkuu ainakin vielä viikonlopun yli. Kaunis sää kutsuu ulkoilemaan, mutta auringon porotus voi olla petollista. Aurinkosuojista kannattaakin pitää huolta, jotta vältytään auringon tuomilta haitoilta.

– Varsinkin herkkäihoisten on syytä varautua ihan niin kovilla kertoimilla, kun vaan löytyy, eli käytännössä viidenkymmenen suojakerroin olisi paikallaan. Kun aurinkosuojia käyttää oikein, ne aika varmasti ehkäisevät ihon palamiselta, kertoo Mikko Unkila Pälkäneen apteekista.

Sään lämmetessä hellelukemiin, tekee mieli pukeutua kevyempiin ja kevyempiin vaatteisiin. Tällöin normaalin vaateparren alta paljastuvat kehonosat, kuten olkapäät päätyvät myös alttiiksi auringolle.

– Olkapäät ovat aika herkät palamaan. Samoin niska, jos käytössä onkin isompi kaula-aukko. Aina se uusi alue, joka tulee vaatekerran alta, on herkin palamaan, Unkila muistuttaa.

Myös kasvojen ihoa kannattaa muistaa suojata. Nenä, poskipäät ja korvat palavat herkästi, mutta silti esimerkiksi korvanlehtien rasvaaminen saattaa helposti unohtua.

Vesillä oltaessa auringon uv-säteiden vaikutus on moninkertainen. Tällöin suojautuminen on siis erityisen tärkeää. Matalalle laskevalta ilta-auringolta ei välttämättä maalla ollessa tarvitse juuri suojaitua, mutta vesillä aurinkorasvaa kannattaa levittää vielä myöhään illallakin.

Aurinkorasva tulisi levittää iholle noin kaksikymmentä minuuttia ennen ulos lähtemistä.

– Tällöin se ehtii imeytyä ihon pintaosiin ja on toimintavalmis, kun lähdetään ulos aurinkoon, Unkila selventää.

Pidempään ulkoiltaessa aurinkosuojaa on korjailtava tasaisin väliajoin.

– Kyllä aurinkosuojaa esimerkiksi rannalla kannattaa lisätä ainakin kahden tunnin välein. Rasva imeytyy ja häviää iholta varsinkin liikkuessa. Jos ihan makailee paikallaa, suoja voi olla pidempikestoinen, mutta varmanpäälle pelaa lisäämällä kahden tunnin välein, Unkila neuvoo.

Auringolta suojautumisen lisäksi Unkila muistuttaa, että kuumilla säillä on juotava tarpeeksi. Päivässä olisi hyvä juoda vähintään kaksi litraa, mieluusti hieman enemmänkin.

Aurinkoiset kesät näkyvät apteekin aurinkosuojien myynnissä luonnollisesti positiivisesti. Kuluneen helleviikon Unkila uskoo näkyvän piikkinä, vaikka tarkkoja myyntejä ei ole selvillä.

Juomat ja jäätelöt eivät lopu

Jäätelöä myydään ja vichyt katoavat kauppojen hyllyiltä kovalla tahdilla. Heinäkuun lopulla saapuneet helteet näkyvät kaupoissa oletetusti.

– Helppoa syötävää, esimerkiksi grillattavia menee paljon. Ihmiset haluavat olla ulkona, kertoo Jarno Nieminen Sahalahden Sahramista.

Saman on huomannut Marget Tuomola Luopioisten K-Market Järvikansasta. Grillattavien ohella salaatit tekevät kauppansa. Myös jäätelön ja juomien menekit ovat lähteneet nousuun lämpötilojen tahdissa.

– Heti kun aurinko paistaa, jäätelö maistuu, Tuomola kertoo.

Viime vuonna pitkät helteet aiheuttivat kauppojen hyllyille juomatuotteiden kadon. Tänä vuonna tilanne on toinen.

– Tavaraa riittää. Viime vuonna helteet tulivat niin yllättäen ja kestivät pitkään, niin panimoteollisuuskaan ei ollut varautunut, pohtii Jarno Nieminen.

Myös Anssin kaupalla Aitoossa juomia kuluu, mutta hyllyihin riittää täytettä.

– Olvin tuotteiden kanssa on muillakin varmaan ollut toimitusvaikeuksia, mutta kaikkea muuta riittää, toteaa Anssi Kukkonen.

Anssin kaupalla kesä on sujunut tähän asti myynnillisesti hieman edellisvuotta paremmin. Kesän hittituotteiksi ovat nousseet erikoisoluet sekä luomumansikat.

– Ihmiset ostavat erilaisia laatuja oluista ja haluavat maistella uusia. Luomumansikoita ostivat ennen lähinnä mökkiläiset. Tänä kesänä paikallisetkin ovat tajunneet, että ne ovat oikeasti parempia, Kukkonen kertoo.

 

Juttuun päivitetty 31.7. kello 9.18. Anssin kaupan oikea sijainti.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.