Ylimääräisiä juomakierroksia ja kevyempää vaatetusta – Helteisiin on varauduttu seudun asumispalveluissa hyvin

Attendo Satumetsän rakennus on vasta muutaman vuoden ikäinen, joten hoivakodista löytyy tehokas koneellinen ilmastointi.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan viime kesän poikkeuksellinen helleaalto näkyi selvästi alueen terveyskeskuksien vuodeosastoilla, vanhainkodeissa ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Helle rasitti erityisesti vanhuksia ja pitkäaikaissairaita, ja terveysongelmista ja -haitoista raportoikin lähes puolet alueen yksiköistä. Yksiköt ovat kuitenkin tänä kesänä varautuneet helteisiin hyvin.

Myös Pälkäneen vanhainkodeissa ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä helteisiin on varauduttu. Kostiakodissa koneellinen ilmastointi on vain talon uudemmassa remontoidussa osassa. Muualla talossa tuulettimet pyörivät, ja ikkunoiden ja ovien kautta yritetään saada viilennystä niin paljon kuin mahdollista.

– Kuistillamme voi kuumemmallakin kelillä istuskella tammen varjossa, sairaanhoitaja Mika Pietilä kertoo.

Sekä Kostiakodissa, Attendon Satumetsässä että Luopioisten Kukkiakodossa tehdään hellekelien aikana ylimääräisiä juomakierroksia, joilla varmistetaan, että asukkaat saavat tarpeeksi juotavaa.

– Vanhoille ihmisille ei aina mene juotavaa kovin hyvin, mutta meillä on aina tarjolla vettä, mehua ja kivennäisvettä. Kahvikin on ihan hyvä, vaikkakaan ei helteillä se kaikkein paras juoma. Huolehdimme nesteytyksestä yksilöllisesti, ja omaiset ovat tässä asiassa aina tukena, Kangasalla sijaitsevien Rikun ryhmäkotien osastonhoitaja, Kukkiakodolla heinäkuussa sijaistanut Sirkka-Liisa Vepsäläinen kertoo.

Ohjeistusta kesän alussa

Vepsäläinen kertoo, että henkilökunta on saanut kesän alussa ohjeistuksen helteisten kelien varalla. Ohjeita on annettu paitsi asiakastyöhön myös henkilökunnan omaan jaksamiseen. Kukkiakodossa on melko hyvä ilmastointi ja sisällä viileää.

– Se on harmi, että etupihalla ei oikein ole varjoisaa paikkaa, mutta järvenpuoleisella verannalla päivänvarjo antaa istuskelijoille suojaa, Vepsäläinen mainitsee.

Attendo Satumetsän rakennus on vasta muutaman vuoden ikäinen, joten hoivakodista löytyy tehokas koneellinen ilmastointi.

– Päivittäisissä toiminnoissa helle näkyy muun muassa kevyemmissä vaatevalinnoissa ja erillisissä juomakierroksissa. On nimetty siis henkilö, joka kiertää ruokailujen välissä tekemässä juomakierroksia päivän aikana, jotta riittävä nesteytys saadaan hoidettua jokaiselle, Attendo Satumetsän johtaja Marjo Kaplas kertoo.

Tutkimusten mukaan kuumuus lisää ikäihmisten kuolleisuutta. Esimerkiksi kesän 2018 pitkä 24 päivän hellejakso lisäsi ikäihmisten ennenaikaisia kuolemia merkittävästi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan helleaallosta aiheutui 380 ennenaikaista kuolemaa. Kuolleisuus lisääntyi yli 65-vuotiaiden keskuudessa 14 prosenttia verrattuna tavanomaiseen. Selvityksen mukaan kuolleisuus lisääntyy sekä asumispalveluissa olevien että kotona asuvien ikäihmisten keskuudessa.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.