”Ei ihmisten vaihtamisesta ole mitään hyötyä, jos se ei näy” – Säästöpankkisäätiön toimitusjohtaja Erkki Nurmi haluaa lisätä näkyvyyttä

Erkki Nurmi on eläkepäivilläänkin uusien haasteiden edessä. Uusi pesti Luopioisten säästöpankkisäätiön toimitusjohtajana on jatkoa pitkälle säästöpnakkiuralle.

Luopioisten säästöpankkisäätiön uuden toimitusjohtajan säästöpankkitarina alkaa jo 35 vuotta sitten. Erkki Nurmesta tuli entisen Luopioisten säästöpankin johtavan elimen eli isäntien varapuheenjohtaja vuonna 1985. Vuoden päästä varapuheenjohtajasta tuli puheenjohtaja ja tätä valtakautta jatkui aina vuoteen 2010, jolloin itsenäinen säätöpankki yhdisti taseensa Ikaalisten säästöpankin kanssa.

Uuden Aito Säästöpankin omistajiksi perustettiin niin Ikaalisiin kuin Luopioisiinkin säästöpankkisäätiöt. Erkki Nurmesta tuli samalla sysäyksellä Luopioisten säätiön valtuuskunnan puheenjohtaja kahdeksi vuodeksi. Valtuuskunta on säätiö korkein päättävä elin ja nykyään nimeltään hallintoneuvosto. Tästä pestistä Nurmi jatkoi matkaa Aito Säästöpankki oyj:n hallitukseen, missä kahdeksanvuotinen pesti päättyi vastikään.

Kun Säästöpankkeja yhdistettiin, laitettiin sääntöihin ikäpykälä. Hallituksesta joutuu ikänsä puolesta pois, kun on täyttänyt 66. Se on hyvä, jos ei muuten tajua lähteä, naurahtaa Erkki Nurmi, jolla nimenomaan ikä tuli esteeksi hallituksessa jatkamiselle.

Kaikkien näiden vaiheiden jälkeen Nurmi on nyt uusi Luopioisten säästöpankkisäätiön toimitusjohtaja ja 35 vuoden jälkeen jälleen uusien haasteiden parissa.

Iisakkilan Mikko halusi eläkkeelle ja säätiöltä haluttiin minut tähän hommaan. Ehkä siksi halusivat, kun minulla on näin pitkä tausta säästöpankkihallinnossa. Toisaalta halusin itsekin katsoa tämän kohdan tästä hommasta. Siksi minä tähän päädyin, päättää Nurmi tarinansa säästöpankkiurastaan.

Maailma on muuttunut

Säästöpankki ei ole ainoa paikka, missä Erkki Nurmi ehti tehdä pitkän uran. Kaksikymmentä vuotiaana poliisin työt aloittanut Nurmi pysyi samalla urapolulla eläkeikään asti. Parhaiten hänet tunnetaan Luopioisten kyläpoliisina.

Alun perin Tampereelta Pälkäneelle muuttanut Nurmi oli aikonut jäädä nimenomaan Pälkäneelle pysyvästi vaimonsa Birgitta Nurmen kanssa, mutta kun silloin itsenäinen Luopioisten kunta toivoi uuden kyläpoliisin muuttavan Luopioisiin, Nurmethan muuttivat. Nyt vuosia on vierinyt Luopioisissa jo kymmeniä ja pariskunnan kaikki lapsetkin asuvat lähistöllä.

Erkki Nurmen toi Luopioisiin työ. Asuttuaan vuoden kunnan tarjoamassa kerrostalossa Nurmet rakennuttivat nykyisen talonsa.

Kunta tarjosi asuntoa täältä. Birgitta ei ollut koskaan käynyt Luopioisissa ja sanoi, että olisi kiva käydä ennen kun muutetaan. Käytiin kerran ja sitten muutettiin.

Nurmen poliisivuosina meininki oli erilaista, kuin nykyään. Esimerkiksi huumausaineista ei vielä kylällä puhuttu lainkaan. Naapurikaupungissa Kangasalla asia oli esillä silloin, mutta Luopioisiin huumeet eivät olleet levinneet

Nyt puhutaan täälläkin huumeista. Käydään kauppaa ja käytetään, päivittelee Nurmi.

Huumeet Nurmi laskee vain yhdeksi osaksi ajan tuomaa muutosta. Aikoinaan Luopioisissa mies lähti yksin hoitamaan hälytystehtäviä, mutta nykyään ei voisi kuvitellakaan tehtävän sellaista.

Eikä se ole pelkästään huumeet, vaan maailma on muuttunut muutenkin paljon. Silloin jostain syystä uskalsi mennä. Ehkä sitä oli vain nuorempi, tyhmempi ja vahvempi, Nurmi pohtii.

Koti vetää Luopioisiin

Poliisin työn lisäksi Nurmella on ollut pieni remonttiyritys, jonka puitteissa hän edelleen tekee pieniä hommia. Aiemmin remontteja tuli tehtyä enemmän, mutta nykyään mies tekee hommia vain vanhoille asiakkaille.

En enää himoitse sitä hommaa. Aika kuuluu muutenkin, Nurmi sanoo.

Harrastuksikseen Erkki Nurmi laskee talviuinnin ja matkailuautoilu. Nurmen pariskunnalla on lähes aina ollut koira, joskus jopa kolme samaan aikaan.

Olemme olleet naimisissa 46 vuotta ja aina on ollut koiria. Ne pienenivät koko ajan. Aluksi oli saksanpaimenkoiria ja ne pieneni ja pieneni ja lopulta oli chihuahua. Nyt vuoteen ei ole ollut enää koiraa.

Nyt kun koirista huolehtiminen ei ole enää osa arkea, ovat Nurmet käyneet matkailuautoilun lisäksi joinain talvina Espanjan lämmössä. Täysin ilman eläimiä Nurmien taloudessa ei edelleenkään eletä. Kuistilta makoilemasta löytyy tyttökissa Onni.

Nurmen pariskunnan kaikki kolme lasta ja kuusi lastenlasta asuvat Luopioisissa tai lähettyvillä. Eläkepäivistä nauttivalla pariskunnalla ei ole siis mitään tarvetta muuttaa pois kylältä.

Pasi asuu tuossa ihan mäen takana. Kivellä voisi viskata ikkunan rikki, naurahtaa Erkki Nurmi osoittaen mäen ylitse.

Kaikki lapset ovat käyneet jossain ja tulleet sitten takaisin. Kai se on koti, mikä tänne vetää.

Avustuksista selkeämpiä

Säästöpankkisäätiön toimitusjohtajana Erkki Nurmella on visioita, mihin suuntaan hän säätiötä haluaa viedä. Hän toivoo, että uusi toimitusjohtaja näkyy toiminnassa.

Ei ihmisten vaihtamisesta ole missään hyötyä, jos se ei näy, Nurmi toteaa.

Säästöpankkisäätiön suurin vuosittainen rypistys on keväinen avustusten jakaminen. Vaikka Nurmi ei toimitusjohtajana ole avustusten jaossa päättävässä asemassa, on hänellä vaikutusvaltaa asiaan. Nurmi näkee, että avustuksilla on erityisesti tärkeä rooli erilaisten hankkeiden tukemisessa.

Säätiö jakaa mielellään toiminnallisiin tarkoituksiin eikä esimerkiksi kausimaksuihin. Avustuksen saamiseksi pitäisi tehdä jotain uutta. Avustuksilla pystytään tukemaan hyviä hankkeita ja tuomaan siten kylälle elinvoimaa, Nurmi kertoo.

Suuri osa avustuksista jaetaan Luopioisten alueelle. Nurmi toivoo, että paikalliset täten näkisivät, että raha palaa seudulle, vaikka pankki ei olekaan enää Luopioisten oma. Pankin tehdessä hyvää tulosta rahaa saadaan omalle kylälle entistä enemmän.

Muutenkin näkyvyyden parantaminen on yksi Nurmen toimitusjohtajakauden tavoitteista. Suurena uudistuksena on tarkoitus saada jo piakkoin säätiön omat nettisivut pystyyn. Sivuille saataisiin esimerkiksi avustuskriteerit selkeästi esille ja avustushakemukset saataisiin jatkossa sähköisesti. Tämä tekisi hakua entistä avoimemmaksi ja selkeämmäksi sekä hakijoille että säätiölle itselleen.

Erkki Nurmi teki työuransa poliisina. Luopioisissakin meno on muuttunut miehen poliisivuosista.

Lue myös: Erkki Nurmi muisteli, kuinka Kirkkareilla tapahtui puukotus viimeksi yli 30 vuotta sitten

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.