Afrikkalaista basilikaa ja tomaattikeittoa – Nuijantalossa voi tilata lounasta vaikka italiaksi

Yrittäjä Sinikka Ignatius kokkaa Nuijantalon lounaat ja leipoo kahvilan piirakat ja sämpylät. Pälkäneen perinteisessä juhlatalossa palvelua saa kuudella kielellä.

112-vuotias Nuijantalo kohoaa Onkkaalantiellä ylväänä maamerkkinä.

Se on kodikas yhdistelmä paikallishistoriaa ja kansainvälistä lounas-kahvilaa. Talo toimi suojeluskuntien ja lottien tukikohtana vuoteen 1944 asti. 1960-luvulla Nuijalla elettiin tanssien kulta-aikaa, kun suuret ikäluokat olivat nuoria. Nyt Nuijantalo on värikäs lounas-kahvila, jossa tuoksuvat sämpylät ja piirakat.

Tiskin takana hymyilevä omistaja Sinikka Ignatius palvelee asiakkaita  niin suomeksi, ruotsiksi, saksaksi, ranskaksi, englanniksi kuin italiaksikin. 25 vuoden ura vientipäällikkönä vaihtui viime kesänä yrittäjyyteen Nuijantalon Kahvila & Putiikissa.

Tomaattikeiton kruunaa persiljakermavaahto ja afrikkalainen basilika. Tuore spelttisämpylä on mukava kylkiäinen

Pääosassa kauden kasvikset

Tänään padassa porisee tomaattikeitto, johon saa halutessaan lisukkeiksi afrikkalaista basilikaa, isoja kapriksia ja persilja-kermavaahtoa. Lounaaseen kuuluvat myös tuoreet spelttisämpylät, mehu ja kahvi.

Kauden kasvikset ovat lähiruokaa, jotka vievät nälän, mutta eivät tuo ähkyä.

Kevyehkön tomaattikeiton jälkeen jaksaa helposti vielä kävellä tiskille ja ostaa jälkiruuaksi raparperipiirakan palan vaniljakastikkeella. Nuijantalolla leivotaan kakkuja ja piirakoita joka päivä.

Ignatius kokeili ensin lihapainotteista keittolounasta, mutta kasviskeitoilla vaikuttaa olevan enemmän kysyntää.

– Täällä käy paljon yli 40-vuotiaita naisia ja nuoria äitejä, jotka suosivat kasvispainotteista lounasta. Lounas ei ole aina kasviskeitto. Välillä on lohikeittoa tai lisukkeena esimerkiksi paistettuja pekoninpaloja.

Jälkiruuaksi valikoitui paikan päällä leivottu raparperipiirakka vaniljakastikeella.

Suosituimmiksi keitoiksi Ignatius mainitsee punajuurifeta-, punajuurivuohenjuusto-, parsa- ja aurinkotomaattifetakeiton. Hän käyttää lounaissa paljon kauden kasviksia.

Putiikissa käsitöitä ja oliiviöljyjä

Asiakaskunnassa on runsaasti myös nostalgiannälkäisiä vanhempia pariskuntia.

– Vietimme hiljattain 70-vuotissyntymäpäiviä, jonka päivänsankarit olivat tavanneet täällä nuoruudessaan.

Idylliseen kahvilaan limittyy luontevasti putiikki, josta voi ostaa esimerkiksi koruja, laukkuja, oliiviöljyjä, lasikristalleja ja kynttilöitä. Takaosan saliin on avattu juhannuksen jälkeen kirpputori.

– Toivoisin, että paikalliset tuottajat ottaisivat yhteyttä. Haluan myydä täällä vielä enemmän lähellä tehtyjä ja eettisiä tuotteita, Ignatius kertoo.

Heinäkuussa Nuijantalossa vietettiin Ranskan päivää Ranskan kansallispäivänä, elokuulle Ignatius suunnittelee Saksan päivää.

17. elokuuta talossa vietetään karjalaista päivää. Riitta Sipilä pitää esitelmän ikonimaalauksesta ja Leena Korppoo lukee isänsä evakkomuistelmia. Karjala-tunnelmaan siivittävät silloin myös aidot karjalanpiirakat.

Nuijantalo on rakennettu vuonna 1907. Sieltä saa neljänä päivänä keittolounasta. Tiloissa toimii myös kesäkuussa avattu kirpputori.

Sydis syömässä sarjan aiemmat jutut:

Lahdentien varressa jo 40 vuotta – Sammonkulman lounas ja sisustus yllättävät iloisesti

Panaman lounas on tuhti kokonaisuus – Lohipäivinä noutopöytä tyhjenee vauhdilla

”Suosituin lounaamme on hernekeitto pannarilla ja kermavaahdolla” – NisuKahvilan keittojen perunat ovat Honkasaaren oman tilan satoa

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.