Maakuntamuseo vaati Sahalahden pyörätien maastoon arkeologisen tutkimuksen – Sarsasta löytyi kivikirveitä, kvartsi-iskoksia ja kaapimia

Kangasalan Sarsasta Huutijärveltä löytyi arkeologisissa kaivauksissa kivisavikeramiikkaa historialliselta ajalta.

Kangasalan Sahalahdentien ja Ponsantien risteysalueen lähellä aloitettiin heinäkuun lopulla arkeologiset tutkimukset. Tutkimuksia tehdään, sillä Kangasalan kaupunki suunnittelee alueelle uutta kevyen liikenteen väylää.

Arkeologi Kalle Luoto kertoo, että Huutijärven arkeologisissa tutkimuksissa on tehty uusia havaintoja alueen tuhansia vuosia vanhasta asutuksesta.

– Viime viikolla löysimme varhaisemmalta kivikaudelta kivikirveen. Myös kvartsi-iskoksia ja -kaapimia on löydetty.

Iskos on kivensiru, jota käytettiin työkalun teränä tai nuolenkärkenä. Kaapimilla kaavittiin esimerkiksi nahkaa.

Tämän viikon kaivauksissa ei ollut yhtä hyvä onni, sillä arkeologit saivat saaliikseen vuoden 1865 pennin ja hevosenkegän.

Pirkanmaan vanhin asuinalue

Osa kohteesta on jo tutkittu ja aiempien tutkimusten yhteydessä tehty radiohiiliajoitus ajoittaa osan alueesta yhdeksi Pirkanmaan vanhimmista (6350 eKr.).

Alueella on virrannut muinainen Sarsanuoma, jonka partaalla sijaitsee pitkään käytössä ollut Huutijärven esihistoriallinen asuinpaikka.

Miksi kivikauden ihmiset ovat muuttaneet juuri Sarsaan?

Sarsasta löytyi myös haljennut kivitaltta kivikaudelta.

– Sarsanuoma on ollut ennen keskiaikaa erinomainen kalastuspaikka, jossa on riittänyt ravintoa. Parhaat paikat on silloin varattu, Luoto selvittää.

Arkeologisia selvityksiä tehdään, koska Pirkanmaan maakuntamuseo edellytti suunnitelma-alueen tutkimuksia, jotta voitaisiin selvittää suunnitellun rakennustyön vaikutukset paikalla sijaitsevaan muinaisjäännökseen.

Koetutkimuksessa selvitetään kiinteän muinaisjäännöksen säilyneisyys ja niiden tulosten perusteella määritellään mahdollisten jatkotutkimusten tai linjausmuutosten tarpeellisuus.

Pitkään kaivattu pyörätie tuskin uhattuna

Muinaisjäämistöä ei saisi lain mukaan peitttää. Luoto ei kuitenkaan usko, että nyt löydetyt kivikauden esineet vaarantaisivat Sahalahden pyörätien syksyistä rakentamista.

– Museovirasto ja Pirkanmaan maakuntamuseo sitten ratkaisevat pyörätien rakentamisen. Kyseeseen voisi korkeintaan tulla pyörätien linjaukseen pieni muutos. Olemme kaivaneet hyvin pienellä alueella, kokoluokka on 3 x 10 metriä.

Tässä on Sarsasta kaivettuja kivikautisia kvartsi-iskoksia ja kaavin (keskellä).

Näissä kaivauksissa ei ole käytetty paikallisia kesätyöntekijöitä, vaan työ on tehty pääasiassa kaivinkoneella. Jos jotakin kiinnostavaa on löytynyt Luoto ja ja arkeologian opiskelija Joni Sipiläinen ovat tarttuneet lapioon.

– Sahalahden- ja Ponsantie on rakennettu 1960–70-luvun vaihteessa ja silloin Sarsanuoma on täytetty täyttömaalla. Täyttömaan ja peltokerrosten alla on 5–10 sentin paksuinen punainen kerrostuma, joka on kivikaudelta. Tätä kerrosta tutkimme.

Luoto edustaa Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy:tä, jonka toimeksiantajana on Huutijärven kaivauksissa Kangasalan kaupunki.

Aiheesta lisää: Viimeiset neljä kilometriä on aina pitkät niin – Sahalahden kuuluisa pyörätie rakennetaan loppuun vaiheittain ensi syksystä alkaen

Sahalahden pyörätie halutaan vihdoin valmiiksi

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.