Suomalainen kuluttaja tarvitsee monta maapalloa

Maanantaina 29. heinäkuuta vietettiin maailmanlaajuista ylikulutuspäivää. Varsinaista juhlanaihetta ei päivään liity, sillä loppuvuosi eletään maapallollolla velaksi luonnolta.

Ylikulutuspäivänä luonnonvarojen kulutus ylittää laskennallisesti maapallon biokapasiteetin eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisista polttoaineista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä.

Viime vuonna globaali ylikulutuspäivä oli elokuussa. Vielä vuonna 2004 maailman ylikulutuspäivä oli kuukautta myöhemmin eli syyskuun alussa.

Suomalaisten ylikulutuspäivä oli jo huhtikuun 5:s. Tylysti sanottuna: Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvitsisimme elämiseen 3,8 maapalloa.

Kyse ei ole pelkistä raaka-aineista. Maapallon ilmasto on lämmennyt noin asteen esiteollisesta ajasta ja maailmanlaajuisesti noin miljoona kasvi- ja eläinlajia on vaarassa kadota. Suurimmat syyt suomalaisten ylikulutukseen ovat energiantuotanto, liikenne ja ruuantuotanto.

Kaikkiaan raaka-aineita kulutetaan maailmanlaajuisesti noin 80 miljardia tonnia vuodessa. Murheellista on, että näistä ainoastaan yhdeksän prosenttia käytetään uudelleen tai kierrätetään. Kiertotalous tähtää tuotteiden käyttöiän pidentämiseen sekä luonnonvarojen liikakäyttöä vähentävien palveluiden ja ratkaisujen edistämiseen.

Pälkäne liittyi tänä kesänä Hinku-hankkeeseen (Kohti hiilineutraalia kuntaa). Kunta haluaa vähentää koko alueensa kasvihuonepäästöjä 80 prosentilla vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030. Virallisten linjausten mukaan asukkaille ja yrityksille viestitetään ilmastonmuutoksen hillinnän mahdollisuuksista.

Yleviä tavoitteita voisi vauhdittaa myös käytännön toimenpiteillä. Esimerkiksi kunnan ainoa muovinkeräyspiste löytyy tällä hetkellä Onkkaalasta.

Myös Luopioisissa asuvat haluavat kierrättää muovinsa. Monet vapaa-ajan asukkaat ovatkin hämmästelleet puutetta. Lajittelu ja kierrätys sujuu jo lapsilta, sen pitäisi onnistua myös muilta.

Ilmastotalkoissa tarvitaan kaikkien tekoja. Aina kannattaa pysähtyä, mitä minä voisin tehdä maapallon pelastumisen hyväksi. Tarvitsenko ostamaani banaaniterttuun todellakin muovipussia? Tälläistäkin tarvetta näkee joskus marketissa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.