Hyvää läppää – vai mitä?

Joni Kinnunen

Sanat. Niitä ja niiden merkityksiä olemme käsitelleet paljon kesän rippi- ja koululaisleireillä. Mitä on ok sanoa ääneen ja mitkä kommentit taas voivat loukata sekä satuttaa toisiamme? Mitkä sanat kuuluvat toisten kunnioittamiseen ja mitkä taas eivät?

Tämän viikon pyhän aiheena on rakkauden laki, jonka keskeisenä sanomana on lähimmäisenrakkaus. Jumala on luonut meidät ihmiset omiksi kuvikseen, jotta voisimme välittää Hänen rakkauttaan sanoin ja teoin kaikille lähimmäisillemme. Välittää sitä sanomaa, jonka Herramme on meille antanut.

Raamatussa sanotaan Matteuksen evankeliumissa (Matt 5:20-22), että sanalliset kommentit eivät ole yhtään parempia kuin väärät teot toisiamme kohtaan. Sanat voivat tuntua samalta kuin lyönnit, haukut voivat kirvellä yhtä paljon kuin haavat ja valheet voivat satuttaa yhtä lailla kuin kova nipistys. Sanojen voima on yllättävän voimakas. Mutta entä vitsit, nehän ovat aina ok?

Sanoista me osaamme helposti erottaa ne sanat, jotka voivat loukata toistemme tunteita ja satuttaa niitä. Humoristisissa kommenteissa ja vitseissä, jotka nuoret läppinäkin tuntevat, on tämä raja usein häilyväinen. Osa vitseistä voi toisen mielestä olla sopivia ja toisen mielestä taas ei. Joskus yksikin vitsi voi aiheuttaa paljon pahaa, vaikkei sitä tarkoittaisikaan.

Ensi kerralla, kun olemme kertomassa humoristista kommenttia tai läppää läheisestämme, niin mietitään yhdessä kaksi kertaa. Onko tämä vitsi sellainen, joka ei loukkaisi toista? Tähän sopiikin kultaiseen sääntöön perustuva ohjenuora: Kerro sellaisia vitsejä toisista, joita haluaisit toisten kertovan sinusta. Sillä ovathan kertomasi vitsit aina vain hyvää läppää, vai mitä?

Joni Kinnunen

Kesänuorisotyönohjaaja

Kangasalan seurakunta

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.