Pelin leikkisyys vie mukanaan – Pälkäneen Kanervan seniorikuntosalille saadut liikuntalaatat kehittävät tasapainoa ja vähentävät kaatumisriskiä

Emma Hiissa pelaa ja Rauni Prusi seuraa Heikki Karjalaisen, Minna Laineen ja Tiina Knuutisen kanssa silmä tarkkana.

Pälkäneellä Kanervan seniorikuntosalin lattialle on levitetty tanssipelin matolta näyttävä kokoelma neliönmuotoisia laattoja. Huoneessa ei kuitenkaan pauhaa musiikki, eikä pelikonsoli kerro, millaisia tanssiliikkeitä on suoritettava.

Laattojen ääressä puuhaavat keskittyneet Emma Hiissa sekä Rauni Prusi. Naiset askeltavat laatoille niiden vaihtaessa väriä. Puolen minuutin jälkeen valot laatoista sammuvat ja Heikki Karjalainen ilmoittaa Prusin voittaneen kierroksen viidellätoista pisteellä Hiissan kolmeatoista vastaan.

– Olit taas nopeampi. Sinulla on paremmat kintut, naurahtaa Emma Hiissa kilpakumppanilleen.

Emma Hiissa ja Rauni Prusi pääsivät mittelemään nopeudessa toisiaan vastaan.

Kangasalan kaupunki on ottamassa kotihoidossa käyttöön uutena kuntoutusmuotona tekoälyä hyödyntävät Moto Tiles liikuntalaatat. Erehdyttävästi tanssipeliltä näyttävillä laatoilla pystyy pelaamaan yli kymmentä erilaista peliä, jotka kehittävät ikäihmisten tasapainoa.

– Tasapainon harjoittaminen on tärkeää, että vanhukset pysyvät pystyssä ja toimintakykyisinä. Suomessa tapahtuu kolmekymmentäviisituhatta kaatumista vuodessa, ja niistä aiheutuneet loukkaantumiset ovat kalliita yhteiskunnalle. Moto Tilesin tavoite on ennaltaehkäistä kaatumisia, selittää laattoja maahantuovan Meditasin toimitusjohtaja Minna Laine.

Pälkäneellä Kanervan seniorikuntosali on ainoa piste, johon Kangasalan kaupunki on toistaiseksi ottamassa liikuntalaatat käyttöön. Pälkäneen kotihoidossa fysioterapeutteina toimivat Heikki Karjalainen sekä Tiina Knuutinen ovat opettelemassa laitteen käyttöä.

– Tarkoitus on kokeilla laattoja kotihoidossa. Pääasiassa näitä käytetään kuitenkin täällä seniorikuntosalin ryhmissä. Laattojen avulla voimme laajentaa ryhmätarjontaa, eikä treeni ole pelkkää lihasvoimaharjoittelua, kertoo Karjalainen.

Kaatumisten ehkäisyssä tasapainoharjoittelu on olennaista lihaskunnon rinnalla. Ikäihmisillä nopeat lihasolut ovat käytössä vain harvoin. Kaatumistilanteessa kuitenkin tarvittaisiin juuri näiden lihassolujen apua, jotta tasapainon säilyttäminen onnistuu. Liikuntalaatoilla pelattavissa peleissä nopeat lihassolut aktivoituvat, kun pelaaja koittaa kilpailla aikaa vastaan.

Laatat ovat irroiteltavia, joten niillä voidaan muodostaa monenlaisia kuvioita, tai ne voidaan ripotella vaikka ympäri huonetta.

Iloa ja onnistumisen kokemuksia

Minna Laine asettelee laatat uudelleen. Nelikulmion sijaan laatat asetetaan nyt u-kirjaimen muotoon ja Rauni Prusi asettuu laattojen keskelle. Heikki Karjalainen asettaa kelloon minuutin, ja Prusi rupeaa askeltamaan valon perässä oikeille laatoille. Askelia tulee ristiin, sivulle ja eteen.

– Tämä muoto on todella hyvä tasapainolle, kun suuntia on paljon. Yhden laatan voisi asettaa vielä vaikka taakse pöydälle, jolloin pitäisi käydä painamassa sitä kädellä. Näin tulisi taas lisää askellusta, ideoi Minna Laine erilaisia harjoitteita.

Kellossa minuutti tulee täyteen ja Prusi siirtyy kolmenkymmenenviiden onnistuneen napautuksen jälkeen sivuun.

– Tässä tuli jo ihan hiki. Oli hauska peli, kommentoi hymyilevä nainen.

Minna Laine kertoo, että teknologiaa hyödynnetään toistaiseksi varsin vähän vanhusten kuntoutuksessa. Tasapainotreeniä on mahdollista tehdä esimerkiksi teippaamalla kuvioita lattiaan, mutta teknologian avulla harjoituksesta saadaan monipuolisempi ja mielekkäämpi.

– Tämä tuo iloa ja onnistumisen kokemuksia. Kun peli ja sen leikkisyys vie mennessään, ei edes huomaa, kuinka paljon tulee askellettua. Kun olen esitellyt näitä laattoja eri paikoissa, on ollut upeaa nähdä, miten aidosti ikäihmiset innostuvat pelistä, Laine kertoo.

– Tämä helpottaa harjoittelua, kun ei tarvitse myydä ihmiselle harjoitusta, vaan peli innostaa, Karjalainen komppaa.

Laatat vaativat kunnon painalluksen toimiakseen, joten pelissä tulee paljon askellusta ja painonsiirtoja.

Harjoituksen on oltava haastava

Heikki Karjalainen laittaa käyntiin pelin, jossa lähtöasennossa oikean jalan alla on sininen ja vasemman vihreä valo. Pelin aikana muille laatoille syttyy vihreitä ja sinisiä valoja, joita on kosketettava aina oikean värisellä jalalla.

Emma Hissa on asettunut laattarykelmän keskelle. Askelia tulee joka suuntaan. Vaikea ristiaskel taakse saa innostuneen naisen huudahtamaan itselleen spontaanisti ”Hyvä Emma!” kesken pelin.

Emma Hiissa ja Rauni Prusi ravistelevat jalkojaan viimeisten pelien jälkeen. Silminnähden iloiset naiset lähtevät kahville huikattuaan pelin olleen hauska.

U-muodostelmassa askeleita tulee moneen suuntaan.

Hiissa ja Prusi jaksoivat pelailla laatoilla pitkään täysin ilman avustusta. Laattoja voi Minna Laineen mukaan käyttää kuitenkin myös huonokuntoisempien vanhusten kuntoutuksessa.

– Peli aistii, kuinka nopea kukin pelaaja on ja sopiva taso löytyy automaattisesti. Peli ei myöskään rankaise virheistä, vaan motivoi jatkamaan. Vaikeasti kävelevien vanhusten kanssa laatat voi asetella nojapuiden alle, jotta asiakas pääsee liikkumaan niiden avulla, kertoo Laine vaihtoehdoista.

Ohjaajalla on tärkeä rooli laattojen kanssa harjoittelussa. Peli laitetaan päälle tabletilta, mutta sen jälkeen ohjaaja on täysin vapaa auttamaan pelaajaa.

– Pelin tarvitsee olla haastava, jotta se kehittää tasapainoa. Kaatumisriski on periaatteessa oltava, mutta ohjaaja on koko ajan tukemassa, jotta mitään ei satu, Laine selventää.

Testin vuoksi laatat asetellaan lopuksi vielä ikään kuin neliöksi. Minna Laine selostaa, kuinka tässä tulee askelia myös taakse. Tasapainon harjoittamisen yhteydessä huomiointi kehittää myös aivoja, kun signaaleja ja pelejä on erilaisia. Värien avulla voidaan pelata myös muistipeliä tai musisoida.

Kahviteltuaan Emma Hissa palaa hakemaan avaimiaan huoneesta. Uusi asetelma saa naisen jälleen innostumaan, ja vaikka hän myöntääkin jalkojen olevan jo hieman väsyksissä, haluaa hän kokeilla vielä viimeistä muodostelmaa.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.