Miten kaukana toisen rannasta?

Näin kesällä syntyy usein ranta-asukkaita ja mökkiläisiä kiusaava tilanne, kun veneilijät tulevat liian lähelle rantaa tai laituria, joilla ollaan bikineissä tai ilman vaatteita.

Esimerkiksi Heposelkä on joiltakin osin aika kapea, mutta keskellä on tyhjää tilaa. Jostakin syystä jotkut huonotapaiset veneilijät tulevat ongelle aivan toisten rantojen eteen tai kurvailevat veneillään laituria hipoen.

Kaverillanikin oli sama ongelma. Hän kysyi kerran joltakin viranomaiselta, mikä on sopiva etäisyys. Umpipyöreä vastaus päätyi jotenkin siihen, että niin kaukana pitää pysyä, etteivät rannalla alastomana olevan ”strategiset paikat” näy. Kaverin laiturin päästä oli 70 metriä eräälle kivelle, joka veti puoleensa onkimiehiä.

Tämä noin 70 metriä alkaa olla minimi, sitä lähemmäksi ei pitäisi tulla silloin kun toiset ovat rannoillaan ja laitureillaan. Mikään jokamiehen oikeus tai vapaa kalastusoikeus ei oikeuta loukkaamaan toisen pihapiiriä, mihin rantakin ja sen edessä oleva vesialue kuuluvat. Mökkiläisellä on sitä vastoin oikeus rantarauhaan.

Hyvät tavat kunniaan

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.