Piispa Matti Repo vieraili Pälkäneellä – Aapiskatekismuksen juhlamessu pidettiin 1700-luvun tyylillä

Piispa Matti Repo piti saarnan juhlamessussa Pälkäneen rauniokirkossa

Pälkäneen Pyhän Mikaelin Rauniokirkolla vietettiin sunnuntaina 28. heinäkuuta Pälkäneen seurakunnan julkaiseman Aapiskatekismuksen 300-vuotisjuhlamessua.

Messussa saarnasi Tampereen piispa Matti Repo, joka on myös Pälkäneen kesäasukas.

Messu pidettiin 1700-luvun tyylillä: vuoden 1694 jumalanpalvelusjärjestyksen, vuoden 1642 Raamatun käännöksen ja ja vuoden 1701 virsikirjan mukaisesti.  Repo muisti saarnassaan pälkäneläistä puuaapisen tekijää Daniel Medelplania.

Saarna messussa:

Sanan voima on suurempi kuin tekemisen tai pakottamisen tai ylipäätään suorittamisen voima. Sanan voimalla on yhteiskuntia rakennettu, lapsia kasvatettu, aikuisia sivistetty, yhteisöjä vahvistettu. Sanan voimalla sovitaan riitoja, käydään neuvotteluja ja ylläpidetään rauhaa. Sanan voimalla annetaan lupauksia ja osoittaudutaan luotettaviksi.

Johanneksen evankeliumin alkusanojen mukaan koko maailma on luotu Sanan voimalla. Tämä Sana on persoona, Jumalan Poika, mutta hänet opitaan tuntemaan sanojen välityksellä. Sana on myös Jumalan kaikkea läpäisevä järjellinen prinsiippi, joka tekee ihmiselle mahdolliseksi oppia ja ymmärtää asioita. Siksi lukutaito, lukeminen, opiskelu ja soveltaminen ovat sivistyksen perusta.

Se näkyy myös siinä, miten Jeesus selitti Jumalan käskyjä: ne eivät ole vain yksittäisiä kieltoja ja komentoja, vaan kokonaisvaltaista elämän suuntaa osoittavia sanoja. Tämän ymmärsi myös Pälkäneen puuaapisen tekijä Daniel Medelplan, jonka julkaisu tähtäsi niin lukutaidon kuin katekismuksen oppimiseen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.