Saunatonttujen päämaja löytyy Luopioisista – Video kertoo, mitä kaikkea saunatontut touhuavat

Tampere julistautui viime vuonna maailman saunapääkaupungiksi, mutta tiesitkö, että Luopioisista Rajalansaaresta löytyy sen sijaan saunatonttujen päämaja?

Saunatontut ovat perinteisesti saunakulttuurin suojelijoita. Seppo Kääriäinen kertoo, että tontut ovat ikään kuin henkiä ja voivat ilmetä eri muodoissa. Rajalansaarella saunatonttu henkilöityi ihmiseen: Timo Ailiosta tuli viime vuonna paikan ensimmäinen virallinen saunatonttu.

Saunatontut lepäilevät upeissa maisemissa.

Rajalansaaren saunatonttujen päämajasta on nyt tehty video, jossa esille nostetaan saunatonttuuden olennaiset asiat.

– Aloimme puhua saunatonttujen päämajasta, ja mietimme, miten toisimme homman julkisuuteen, sillä meillä oli tarve kertoa, mistä on kyse. Leikkimielisessä videossa Rajalansaaren tontut pääsevät esiin, Seppo Kääriäinen kertoo.

Videolla ei ainoastaan saunota. Ensimmäisessä kohtauksessa tontut ovat vielä siviilihommissaan pelaamassa futsal -jalkapalloa Luopioisten liikuntahallilla. Pikkuhiljaa treeneistä siirrytään kohti saarta, ja arkisista miehistä kuoriutuu tonttuja. Saunomisen ohella tontut muun muassa voimistelevat, rentoutuvat ja valmistelevat saunaa.

– Videolla on sitä kaikkea, mitä saunomiseen liittyy: mystiikkaa ja rituaaleja, Kääriäinen kertoo.

Video on osa Kukkian kylien ja Luopioisten markkinointia, jota toteutetaan luopioislaisittain varsin luovalla otteella. Visuaalisella tarinankerronnalla luodaan mielikuvia. Videon ei ole tarkoitus olla tavanomainen mainosvideo, vaan kertoa tarinoita Luopioisista.

Tonttuina videolla toimivat Ollin atleetit. Kuntoiluporukka on pitkään tehnyt erilaisia talkootöitä Rajalansaaren savusaunalla. Lisäksi atleeteilla on tänä vuonna 40-vuotisjuhlavuosi. Ollin atleetit ovatkin hyvin sopiva poppoo juuri tähän videoon.

Ajatus videon tekemisestä lähti liikkeelle jo lähes vuosi sitten syksyllä. Alkuvuodesta aloitettiin harjoittelut videolle koreografiat luoneen Noora Virtasen kanssa. Virtasen käsialaa on myös videon ohjaus musiikkeineen. Varsinaiset kuvaukset pidettiin touko-kesäkuussa. Videon kuvaamisesta vastasi Mikko Tuononen.

– Tiesin, että Atleetit ovat tiukassa kunnossa, mutta siltikin he yllättivät minut kekseliäisyydellään, liikkeillään ja akrobaattisilla taidoillaan. Huikeaa porukkaa ja helppoja ohjattavia. Suvi Simolan tekemät asut viimeistelivät kokonaisuuden ja näin tontut olivatkin valmiita, kertoo Noora Virtanen projektista.

Video löytyy Youtubesta hakusanalla ”Atleettiset saunatontut” sekä Visit Kukkia-sivuston videokanavasta.

Noora Virtanen ja Mikko Tuononen työstävät videomateriaalia.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.