Heinäkuussa hukkui 20 ihmistä – Alkuvuoden aikana on hukkunut 64 ihmistä, joista 51 on miehiä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan heinäkuussa hukkui 20 ihmistä.

Hukkuneista 14 oli miehiä, neljä naisia ja kahdessa tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Hukkumisista 10 sattui uidessa, kaksi vesiliikenteessä ja lopuissa kahdeksassa, tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tammi-heinäkuun aikana on ennakkotilastojen mukaan hukkunut 64 ihmistä.

Heinäkuun helteet houkuttelivat ihmiset vesille ja veden äärelle, joka näkyi vallitettavasti myös tilastoissa ja pelastuslaitosten tehtävien määrässä. Huolestuttavaa on, että kesän aikana on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta. Alle 15-vuotiaita lapsia on hukkunut kuusi toukokuun lopusta tähän päivään. Lasten ja nuorten hukkumiskuolemat ovat vähentyneet 2000-luvun alun tilanteesta, mutta edelleen ne ovat yksi yleisimmistä pienten, alle kouluikäisten lasten tapaturmaisista kuolemansyistä.

Lapsia vahdittava herkeämättä

– Suomessa vietetään kesäisin paljon aikaa veden äärellä. Useimmat lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita vedestä ja leikkivät mielellään sen äärellä. Vesi on parhaimmillaan ihana elementti, josta koko perhe voi nauttia, kunhan muistaa ottaa turvallisuuden huomioon. Varhain opitut ja säännöllisesti ylläpidetyt vesitaidot ja asenteet ennaltaehkäisevät veteen liittyviä tapaturmia, toteaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

– Erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – mielellään käsivarren mitan päässä. Hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja todella nopeasti. Jos katse on esimerkiksi kännykässä tai kirjassa, niin kohtaloksi koituva tilanne saattaa jäädä huomaamatta. Mökillä perheen pienimmille voi rannan läheisyydessä pukea pelastusliivit päälle ja lisäksi kannattaa sopia, kuka milloinkin lasten valvonnasta vastaa, muistuttaa Nieminen.

SUH:n ennakkotietojen mukaan on tänä vuonna hukkunut 64 ihmistä, joista 51 on miehiä, yhdeksän naisia ja neljässä tapauksessa sukupuoli ei ole selvillä. Määrä on suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan mennessä, sillä tuolloin hukkumisia oli 58. Suuri osa hukkumisista on tapahtunut uidessa (19).

Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan ei tule lähteä yksin, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa yllättävän tilanteen sattuessa. Kylmä vesi kangistaa pidemmällä matkalla, joten turhia riskejä kannattaa välttää, sanoo Nieminen.
Hukkumiset seuraavat lämpöä.

Helteet näkyvät tilastoissa

Heinäkuun puolivälin jälkeen sää alkoi vähitellen lämmetä ja kuukauden viimeisenä viikonloppuna lämpötila nousi jopa poikkeuksellisen korkeaksi. Viikonlopun helle näkyi myös hukkumistilastoissa, sillä viikonlopun aikana (26.–28.7.) hukkui kahdeksan ihmistä.

Heinäkuun hukkumiskuolemista tapahtui seitsemän Itä-Suomessa, viisi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, neljä Etelä-Suomessa, kaksi Lounais-Suomessa ja yksi sekä Pohjois-Suomessa että Lapissa. Viime vuonna heinäkuussa hukkui 30 ihmistä ja tammi-heinäkuussa 58 ihmistä.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.