”Joka päivä pitää olla lihapullia” – Aapiskukko on ruokkinut Lahdentien kulkijoita lähes 30 vuotta

Lukutaidon juhlavuosi näkyy Aapiskukon sisustuksessa. Tavataan Pälkäneellä taulut ovat Mari Laesterän suunnittelemia.

Lahdentien varren Aapiskukko lienee Pälkäneen ikonisin paikka. Oma kylä näkyy ravintolassa veikeällä tavalla. Verhojen kuosi viestii rauniokirkosta ja pöytiin on painettu Pälkäne-aiheisia tekstejä lukutaidon juhlavuoden kunniaksi.

Ruokailija voi lukea esimerkiksi Juha Hurmeen Finlandia-palkitusta Niemi-teoksesta aukeaman, jossa ihmetellään, miksi Pälkäneen Aapiskukosta löytyy hotelli. Aapiskukon toimitusjohtaja Mirja Merikari kertoo pitäneensä Hurmeen kirjasta kovasti.

– Hain kirjailijalta nimikirjoituksen ja pyysin signeeraamaan sen Aapiskukolle. Se oli hauska ja lämmin kohtaaminen.

Buffetissa oli tällä kertaa tarjolla paholaisen broileria ja lihamureketta. Lihapullat löytyvät lounasbuffetista joka päivä. Myös salaatit, leivät, ruokajuomat ja jälkiruoka sisältyvät hintaan. Tämän päivän lounaan kruunasi kesäinen jäätelö.

Noutopöytä auki alkuiltaan asti

Merikari sanoo, että Aapiskukosta saa lämmintä ruokaa aamuviiteen asti ja aamiaispöytä avautuu jo kuudelta.

– En puhuisi niinkään lounaasta, sillä noutopöytä alkaa jo kello 10.30 ja on kello 16:een asti. Jos ruokaa buffetissa riittää, sitä on tarjolla jopa kello 18:aan. Rahtarit ovat joskus olleet pettyneitä, jos kello 16:n jälkeen ei ole ollut ruokaa noutopöydässä.

Noutopöydästä löytyy useita lämpimiä ruokia, salaattibuffet, itse leivotut leivät, ruokajuomat, kahvi ja jälkiruoka.

Aapiskukossa talttuu vuosittain suuren joukon nälkä. Noutopöytä on auki 363 päivänä vuodessa, sillä vain jouluaattona ja -päivänä sitä ei ole tarjolla – listalta toki saa ruokaa joulunakin.

Tällä kertaa tarjolla on lihamurekepihvejä, paholaisen broileria ja lohikeittoa – ja tietysti lihapullia. Niitä on ollut tarjolla joka päivä jo kahdeksan vuoden ajan.

– Idea lihapulliin tuli urheilujoukkueiden mieltymyksistä. Silloin kun lihapullia oli tarjolla, kaikki oli hyvin. Nyt niitä on joka päivä. Lihapullat ja muusi ovat ne suosikkiruuat, Merikari kertoo.

Ämmätsäjärven kesäasukas Mika Ahonen (vasemmalla) ja Vesa Parviainen Keravalta kehuvat Aapiskukon lounasta tavallista monipuolisemmaksi. Erityisesti runsas salaattipöytä kerää kaksikon kiitokset.

Teivon liha valmistaa Aapiskukon lihapullat omalla reseptillä, jota on vuosien varrella hieman muutettu. Pyöryköiden liha tulee pienteurastamoilta.

Noutopöydän antimet vaikuttavat olevan lihapainotteisia, mutta listalle on kehitelty myös salaatteja ja vegepihvejä. Kulttipihviksi noussut Beyond meat -pihvi kelpaa paatuneimmillekin lihansyöjille. Osa lounastajista suosii Aapiskukon Hesburgeria ja Subwayta.

Erikoisviikot tuovat vaihtelua

Merikari sanoo, että ruuanlaitto on luovaa toimintaa. Niinpä hän on antanut kokeille vapauden tuoda ruokiin omaa näkemystä ja keksiä itse reseptejä.

– Ammattaitoiseen henkilökuntaan ja sen inspiraatioon voi luottaa.

Lounaslistan runko pyörii seitsemän viikon syklillä, mutta reseptiikka elää. Sen sijaan ala carte -puolen annokset tehdään tarkoilla resepteillä.

– Kesällä menee enemmän ala carte -annoksia, kun ihmiset haluavat hemmotella itseään. Kesäaika on meillä todella vilkasta aikaa. Syksyllä kävijöiden määrä hieman laskee, sillä autoilijoiden ajoaika supistuu samaa tahtia auringonvalon kanssa, sanoo Merikari.

Talvella Aapiskukon noutopöytään tuovat oman mausteensa erikoisviikot. On Kiina-, tex mex-, makkara- ja klassikot lautasella -viikkoa.

– Ne ovat mukavaa vaihtelua sekä asiakkaille että henkilökunnalle.

Mirja ja Pertti Merikari aloittivat Aapiskukon suunnittelun vuonna 1988 ja vuonna 1990 he ryhtyivät pyörittämään sitä. Välillä Aapiskukko oli Eurostradan ja Nesteen Pikoilin hoidossa, mutta vuodesta 2011 Lahdentien maamerkkiä on johtanut taas Merikari.

Toimitusjohtajan työt alkavat aamuviideltä leipomisella. Myös viikonloput kuluvat Aapiskukossa.

– Onneksi tytär hoitaa nykyään suurimman osan ikävistä asioista, Merikari hymyilee.

Pälkäneläinen Enni Takala on työskennellyt Aapiskukossa kaksi vuotta. Työpäivissä riittää vilskettä, sillä hän työskentelee pääasiassa kassalla. Aapiskukko työllistää vakituisesti kymmeniä henkilöitä. Vuoden aikana työvuorolistalta saattaa löytyä 80 ihmisen nimet.

Aiemmat jutut: Afrikkalaista basilikaa ja tomaattikeittoa – Nuijantalossa voi tilata lounasta vaikka italiaksi

Lahdentien varressa jo 40 vuotta – Sammonkulman lounas ja sisustus yllättävät iloisesti

Panaman lounas on tuhti kokonaisuus – Lohipäivinä noutopöytä tyhjenee vauhdilla

”Suosituin lounaamme on hernekeitto pannarilla ja kermavaahdolla” – NisuKahvilan keittojen perunat ovat Honkasaaren oman tilan satoa

Kotoisa terassi kutsuu kesälounaalle – Lounaslistat löytyvät vain ravintolasta ja sille on hyvä syy

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.