Pälkäne ja Daniel Medelplan

Olin mukana Pälkäneen vanhalla kirkossa (tunnetaan paremmin rauniokirkkona) pidetyssä messussa sunnuntaina 28. heinäkuuta. Siinä saarnasi hiippakuntamme piispa Matti Repo ja liturgian toimitti kirkkoherra Jari Kemppainen. Jumalanpalvelus toimitettiin taidolla ja viisaudella siitä huolimatta, että siinä noudatettiin 300 vuotta sitten voimassa ollutta jumalanpalveluksen kaavaa.

Itse sain siitä enemmän irti kuin mistään niin monesta elämässäni kokemistani kirkon menoista. Jumalanpalvelus oli erittäin hyvin toteutettu ja hengelliseltä sisällöltään erinomaisen rakentava. Suurenmoinen kiitos kaikille asiassa vaivaa nähneille tilaisuuden järjestäjille.  Erityinen kiitos vielä piispallemme hänen sanoistaan.  Saamme olla kiitollisia Jumalalle, että hiippakunnassamme on tällainen piispa.

Kun olen viimeisen kuukauden aikana lukenut Kukkolan kyläkirjan ”kukkolan keinun vaiheilta” ja pälkäneläisen papin vaimon Theodolinda Hanssonin kirjan: Huutolaiset  sekä käynyt keinumassa Kukkolan kyläkeinulla, koin tässä jumalanpalveluksessa erityistä Jumalan siunausta. Kun vielä katselimme kirkkovene Ainon poistumista pappilan venerannasta kohti Sappeeta,  yhdistyivät siinä 300 vuoden takaiset tapahtumat osaksi meidän aikaamme.

Ne olivat aikoja, joihin meillä ei enää ole paluuta kuin mielikuvissamme.  Niillä on silti merkitystä niinä rakennuspuina, joilla mennyt sukupolvi on kerännyt voimavaroja tulevaisuuden rakennuspuiksi. Silloin kauan sitten kirkkovene kuljetti postia muun muassa Töyräniemeen ja Kukkolaan. Kulkipa sillä myös nuorta  ja vanhempaakin väkeä keinumaan Kukkolan keinulle.

Vaikka emme kykene palaamaan menneisyyteen, on yksi, joka pysyy ja kestää. Se on sanoma Jeesuksesta Kristuksesta meidän Herrastamme ja Hänen sovitustyöstään. Hän oli sama silloin 300 vuotta sitten. Hän on sama  tänään, huomenna ja iankaikkisesti. Evankeliumin sisältö ei ole muuttunut miksikään vuosituhansien aikana, eikä tule  muuttumaan, vaikka me ihmiset muutumme sairastumme ja kuolemme. Sen sain kokea sunnuntaina ikimuistoisessa jumalanpalveluksessa. Sen sanan saa jokainen meistä omistaa omaksi pelastuksekseen. Siihen voi turvata koko ihmiskunta.

Seppo Lahtinen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
BLACK FRIDAYN pimeä tarjous: SHL DIGI 2 kk 5,90 €.