Opin tietä on hyvä tutkia

Elokuu merkitsee monessa perheessä arkeen palaamista tai uudenlaisen arjen alkua koulujen alkamisen myötä. Valmistautuminen on paikallaan, vaikka se sitten olisikin tehty niin sanotusti lyhyen oppimäärän tai peräti pikakurssin periaatteita noudattaen.

Pienimpien koululaisten perheissä yksi tärkeä valmistautumisen osa on tulevan koulureitin läpikäyminen yhdessä. Auton ikkunasta tuttu reitti voi kävely- tai pyörätiellä kuljettuna avata vanhempien silmiä hankalista ja vaarallisistakin kohdista. Tietyöt ja rakennustyömaat eivät Pälkäneellä tuota isommin päänvaivaa, mutta esimerkiksi Kangasalla muuttuviin tai muuttuneisiin liikennejärjestelyihin voi törmätä useassakin paikassa. Tampereella, jossa raitio- ja muut työmaat muuttavat kulkujärjestelyjä jopa viikoittain, tilanne on pienten koululaisten ja heidän vanhempiensa kannalta paljon kimurantimpi.

Suomalaista koulutietä yleisemmällä tasolla hiotaan koko ajan: opetussuunnitelmat uudistuvat, pääsykoejärjestelmiä jatko-opintoihin muutetaan ja luonnollisesti muutosten toivotaan pitävän täkäläisen koulutusjärjestelmän jatkossakin maailman huipulla.

Viilattavaa toki on – kalliiksi nähdyn ja kansainvälisesti poikkeuksellisena pidetyn pääsykoejärjestelmän rinnalla on erikoisuuksia, jotka istuvat joidenkin mielestä huonosti nykypäivään. Yksi tällainen on avointen ammattikorkeakoulujen polkuopintoihin hakeminen, jossa vaikkapa sosionomi- tai fysioterapeuttiopintojen paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Netin ilmoittautumislomakkeen täyttämisnopeus ei välttämättä mittaa opiskelumotivaatiota tai soveltuvuutta vaan pikemminkin sorminäppäryyttä ja nettiyhteyden toimivuutta.

Suomessa on tapana usein verrata itseä muihin eri osa-alueilla ja todeta, että tässäkään emme ole riittävän hyviä juuri noihin verrattuna tai tämäkään ei vielä meille riitä. Ehkä joskus olisi armollisempaa miettiä myös toisenlaisia vertailukohtia. ”Sääntö-Suomessa” elävä voi esimerkiksi kesäisellä Saksan-matkalla oppia sen, että kaupat ovat Pälkäneellä pidempään auki kuin saksalaisessa Tampereen kokoisessa kaupungissa. Oppia ikä kaikki.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.