Pajulintu laulaa syksyllä haikeasti – Myös pöllöt innostuvat samettisissa illoissa huhuilemaan

Pajulinnut laulavat vielä elokuussa.Lintujen laulukausi on kiivaimmillaan pesintäkauden alussa. Yleensä juhannukseen asti laulellaan ja kuulutetaan omasta reviiristä. Heinäkuu on melko vaitonaista, mutta joillakin lajeilla esiintyy selvää syyslaulua, jonka merkitystä joutuu arvailemaan.  Tavallisimpia syyslaulajia ovat pajulinnut.

Syyslaulun arvoitusta on pohdiskeltu, mutta sen tarkoitusta ei selvästi ole selitetty.  Ehkei ole tarpeenkaan, mutta monilla lajeilla se on kuitenkin säännöllistä ja vuosikiertoon kuuluvaa.  Tällä hetkellä selvimmin on äänessä pajulintu, jonka peippoa muistuttava haikea laulu kuuluu elokuun lämpiminä aamuina.  Pajulinnun laulelua kuulee vielä syyskuun lopulle asti.

Pajulintu on peipon ohella runsaslukuisin lintumme, mutta on silti huonosti tunnettu laji. Yleensä sen tavoittaakin vain äänen perusteella, pieneen pensaikossa puikkelehtivaan vihertävään lintuun harva kiinnittää huomiota.

Pajulinnun sukulainen tynnyrilintu eli tiltaltti on myös syksyllä äänessä. Tiltaltti viivyttelee meillä vähän pitempään kuin pajulintu ja tiltaltin ”tiputtelua” kuulee vielä lokakuussakin.

Rastaista syksyn laulajiin kuuluvat mustarastas ja punakylkirastas. Mustarastas on lisääntynyt melkoisesti ja lajin talvehtiminenkin meillä on jo tavallista.  Linnuilla on olemassa myös talvikaudella omat alueensa, talvireviirit, joita täytyy vahtia ja kertoa se muille yksilöille.  Syyslaulun on arveltu olevan osa tätä talvialueiden puolustamista.

Peukaloinen ääntelee ahkerasti

Innokkaita syyslaulajia ovat myös peukaloinen ja punarinta. Peukaloisen voi pesintäkauden jälkeen kuulla äänessä vielä lokakuulla ja punarintakin viipyilee meillä aina lokakuun puoliväliin asti. Erityisesti peukaloinen on ahkera ja kiivas ääntelijä  ja koko poikue voi viipyä reviirillä lähes lumien tuloon.

Tunnettua on myös teerien syyssoidin kun yksittäiset koiraat intoutuvat  pulisemaan toisilleen.  Samoin pyyn vihellystä kuulee usein syksyn kuulaina päivinä.

Syksyn samettiset illat saavat eloa myös pöllöihin.  Lehtopöllö voi ryhtyä huhuilemaan ja huutamaan kuuluvaa ”klivit” ääntelyä. Varsin tavallista on kuulla myös varpuspöllön erityistä syksyisin kuultavaa kiljuvaa vihellyssarjaa, jota ei heti pöllön ääneksi uskoisi.  Usein tätä ääntä kuulee aamuvarhaisella.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.