Wanha makasiini jälleen käytössä – Retki Kukkian luontoon -näyttely esittelee ormiota

Kukkian Leijonakivi on Urho Mäkirinnan suosikkikohde.

Luopioisten kuskustan kupeessa, Pereentiellä Mikkolan Aarteen vieressä, oleva pieni tiilirakennus on otettu jälleen näyttelykäyttöön. Asialla on Visit Kukkia ja Wanhasta makasiinista on kesän aikana tullut Kukkian luontoa ja matkailua esittelevä pysähdyspaikka.

Tämän kesän näyttely perustuu luopioislaisen apulaisprofessori emeritus Urho Mäkirinnan laajaan Kukkian luontoa käsittelevään artikkeliin Kukkian Lehdessä vuonna 2005. Tuo aineisto on nyt saatettu uudelleen päivänvaloon valokuvanäyttelyksi. Myös alkuperäinen julkaisu on paikalle ripustettu  luettavaksi.

Wanha makasiini on taas näyttelykäytössä.

Mies Ormion takana

Kukkian kesävieras Saksalan maatalossa, apteekkioppilas Ragnar Bäck löysi vuonna 1933 kasvin, jonka Kasvimuseo määritti myöhemmin ormioksi (Pilularia globulifera). Sensaatio oli valmis, sillä lähimmät ormion löytöpaikat tunnettiin vasta kaukaa Ruotsista, Tukholman ja Uppsalan tienoilta. Neljännesvuosisata myöhemmin nuori tutkijanalku Urho Mäkirinta päätti selvittää ormion arvoituksen.

Urho Mäkirinta kertoo, kuinka hän kesällä 1958 oli Lammin Biologisella asemalla kesäkurssilla ja edessä oli pari päivää vapaata. Hän käytti viikonvaihteen kävelyyn Kukkian rannoilla, Puutikkalasta Holjaan ja edelleen Haltialle löytääkseen uusia ormion esiintymiä. Ormiota löytyikin monesta paikasta, jopa runsaasti. Näytti siltä, että kasvi saattoi kasvaa kaikkialla Kukkiassa. Kahtena seuraava kesänä hän varmisti asian. Laji puuttuu vain Pohjois-Kukkiasta ja Leppänästä.

– Sain julkistaa asian tiedeseura Vanamon kokouksessa.

Näyttely on kuin Kukkian kierros

Ormio on luonnollisesti keskeisessä asemassa Retki Kukkian kuontoon -näyttelyssä. Sieltä löytyy tietysti myös Kukkian Leijona, kivihahmo, joka on yksi Urho Mäkirinnan suosikkikohteita. Näytteyn valokuvat  sijoittuvat Kukkian rannoile ja saariin sekä Aitoon, Laipanmaan. Pihtilammen ja Kurkisuon maisemiin. Kuvat on otettu diakuvina. Retkellä nähdään mielenkiintoisia kasvilajeja.

Retki Kukkian luontoon -näyttelyn aineisto sekä Urho Mäkirinnan aiheeseen liittyvä tekstiaineisto julkaistaan kokonaisuudessan syksyllä kukkialle.fi -sivustolla. Aineisto on myös runkona luontopainotteisessa Kukkian retkioppaassa, joka on tavoitteena julkaista ensi keväänä.

 

Näyttelyn kokosivat Urho Mäkirinta, Pirkko Syrjänen ja Seppo Kääriäinen.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.