Outo pesärakennelma liiterissä hämmästytti Kuhmalahdella – Sauli Sarkanen kävi selvittämässä mysteerin

Kuivista ruohoista ja saniaisista tehty pallomainen peukaloisen pesä.

Heinäkuun puolivälissä Hilkka Vuorinen kummasteli tässä lehdessä Kuhmalahdelta löytämäänsä outoa pesärakennelmaa. Pesä löytyi liiteristä puukasan päältä.  Kävin ohikulkiessani katsomassa, mikähän pesä voisi olla kyseessä.

Pesä oli pallomainen ja rakennettu erilaisista ruohoista ja kuivettuneista saniaisista. Rakennelma oli kuppimainen ja katettu. Pesällä oli mittaa noin 20 x 20 cm ja lentoaukko halkaisijaltaan 3,5 cm.

Pesä kuului peukaloiselle.  Lintu tekee huomattavan isokokoisen pesärakennelman. Tavallisimmin se tekee pesänsä suojaiseen risukkoon tai juurakon piiloon.  Joskus jopa pönttöön ja välillä myös rakennuksiin.  Peukaloinen munii huhti-toukokuussa ja aika usein toisen pesyeen kesä-heinäkuussa.

Koiras tekee monta pesää

Lajia pidettiin aiemmin selkeästi vanhempien metsien lajina, joka viihtyy tuuleen kaatamissa juurakoissa ja ryteikköjen saniaisviidakoissa.  Laji löytyy nykyisin usein myös pihapiirin läheltä ja puutarhoista, jos niissä on tarpeeksi risukoita ja pensaita suojapaikoiksi.

Koiras rakentaa elinpiirilleen useita pesiä, joita se esittelee puolisolleen.  Naaras hyväksyy sitten yhden joka viimeistellään ja vuorataan höyhenillä. Kuhmalahden liiterissä ollutta pesää ei  ollut vuorattu eikä siinä oltu pesitty.  Koiras voi käyttää näitä ylimääräpesiä yöpymispaikkoinaan.

Peukaloinen on hippiäisen jälkeen pienin lintumme. Pienestä koosta huolimatta peukaloisen laulu on voimakasta ja kiivaan tuntuista. Laulu on kirkasta, nopearytmistä, soljuvaa liverrystä.

Koiras laulaa kiivaasti pyrstö pystyssä.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.