Sali valjastettiin opiskelukäyttöön Kuhmalahdella ja Suoramalla – lukuvuosi pienten alkukankeuksien jälkeen hyvään vauhtiin

Josefina Korpela (edessä vasemmalla) ja Mila Santala uuden opinahjonsa edustalla. Takana pelaamassa Isabella Kortelainen (vasemmalla) ja Julia Karjalainen.

Pentosali Kuhmalahdella toimii nyt myös kouluna, kun alueen 3.–6. -luokkalaiset aloittivat siellä lukuvuotensa torstaina. Pentosalin kerhohuone on 3-4 -luokkalaisten oma kotiluokka. Seurakuntasalissa opiskelevat viidennen ja kuudennen luokan oppilaat.

– Kerhohuone on sopiva tämän kokoiselle ryhmälle, Tiina Keino sanoo hänen johdollaan opiskelevasta kymmenen lapsen 3–4 -luokkalaisten yhdysluokasta.

Kuhmalahden koulun rehtori Marjaana Myötyri opettaa kuuttatoista 5.–6. -luokkalaista oppilasta seurakuntasalissa, joka on erotettu haitariseinällä liikuntasalista. Kuhmalahden 1.–2.-luokkalaiset lapset käyvät koulua Kuhmalahden päiväkodissa, jonne tuon ikäisten opetus siirtyi jo tämän vuoden tammikuussa.

Pohjan koulurakennuksessa opetus loppui viime kevätlukukauden päätteeksi sisäilmaongelmien takia. Lakkautuksen vuoksi Pohjan koulun nimikin otettiin pois käytöstä. Alueen koululaiset ovat nyt Kuhmalahden koulun oppilaita.

 

Kalusteita vielä tulossa

Viides- ja kuudesluokkalaiset käyttävät oppitunneillaan työpöytinä seurakuntasalissa olevia seurakunnan pöytiä. Ne pöydät saavat jäädä paikoilleen, kun opetustilassa on viikonloppuna seurakunnan tilaisuus, mutta muu koulunpitoon liittyvät välineistö on siirrettävä pois tieltä.

Ensimmäinen tavaroiden kuljetus tuli Keino ja Myötyrin hoidettavaksi jo toisen koulupäivän päätteeksi. Työtä helpottaa esimerkiksi se, että iso älytaulu on pyörillä liikuteltava.

– Onneksi tavaroiden roudausta ei ole kovin usein, ehkä kaksi kertaa kuukaudessa, Myötyri sanoo.

Opetusvälineistö siirretään viikonlopuksi 3.–4. -luokkalaisten opetustilaan.

Seurakuntasali on 5.–6.-luokkalaisten kotiluokka. Heitä opettaa Marjaana Myötyri.

Moni käytännön koulutyöhön liittyvä asia oli ratkaistu jo ennen lukuvuoden alkua, mutta esimerkiksi tuulikaappiin sijoitettavat kenkätelineet puuttuivat vielä samoin kuin 5.–6.-luokkalaisten lokerikot. Kerhohuoneeseen tilatut uudet pulpetit olivat nekin saamatta lukuvuoden alettua.

 

Syömässä Pentorinteessä

Opettaja Tiina Keino luonnehtii, että pienten alkukankeuksien jälkeen koulunkäynti Pentosalissa on lähtenyt hyvin liikkeelle.

– Aika jännää on, kertoo oman näkemyksensä kuudesluokkalainen Mila Santala, joka samaan hengenvetoon kehuu omaa luokkatilaansa kivaksi.

– Parempi kuin olin ajatellut, luokkatoveri Josefina Korpela kuvaa Pentosalia kouluna.

– Mukavampi, että tultiin tänne, kun Pohjan koulussa oli huono ilma, hän lisää.

Molemmat tytöt kertovat kärsineensä päänsärystä entisessä koulurakennuksessa.

Kuhmalahden koulun 3.–6.-luokkalaiset opettajineen käyvät syömässä pienen kävelymatkan päässä sijaitsevassa Pentorinteen vanhainkodissa.

– Outoa, ettei ole omaa ruokasalia, eikä omaa keittiötä. Hyvä kuitenkin, että saadaan ruokaa, Josefina huomauttaa.

– Siellä pitää osata olla hiljempaa, kun siellä on vanhuksia, Mila lisää.

 

Piilosta kalliolla

Pentosalissa on koululaisilla erinomaiset mahdollisuudet harrastaa sisäliikuntaa, kun taas ulkoliikunnan harrastamismahdollisuudet ovat huomattavasti rajallisemmat. Pohjassa tilanne oli päinvastainen.

Nyt koululaiset viettävät välituntinsa Pentosalin edustalla ja parkkipaikalla leikkien hippaa, lipunryöstöä ja pelaten erilaisia pihapelejä kuten esimerkiksi mölkkyä.

– On vähän tekemisen puutetta, kun ei ole keinuja, eikä kiipeilytelineitä. Pihatila on pienempi, Mila Santala huokaa.

– Koulun piha on osa parkkipaikkaa. Aina pitää varoa autoja, hän tietää.

Seurakunta on lisännyt Kuhmalahden koulun pihan viihtyisyyttä siistimällä Pentosalin edustalla olevaa kalliota. Kallio pensaikkoineen tarjoaa hyvät mahdollisuudet esimerkiksi piiloleikeille.

– Tuossa olisi kiva paikka puutarhakeinulle, Marjaana Myötyri viittaa tasaiseen kohtaa kallion päällä.

Tiina Keino opettaa 3.–4. -luokkalaisia Pentosalin kerhohuoneessa.

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.