Marjaset maasta suuhun

Jotta hyvinvointiamme edistäviä, luontoperäisiä mikrobeja riittävästi koteihimme kulkeutuu, on tuoreen tutkimustiedon mukaan viisainta  kengät jalassa sisätiloihin saapastella. Eduksi on myös, että huushollissa hauva asustaa tai kaksi kissaa.

Samansuuntainen, terveellinen vaikutus silläkin on, että marjaset maasta ja metsästä omin sormin poimitaan ja hetikin suuhun sullotaan.

Espoossa johdatin pikku parven päiväkotilapsia lähimetsään puolukoita napaansa napsimaan. Noille ihmisten aluille se oli aivan uutta ja ihmeellistä, mieluista makoisaa. Kukaan ei koskaan ollut heille tuotakaan tärkeää elämän eliksiiriä neuvonut, näyttänyt. Yhdeltä nuorehkolta isältä kysäisin, oletteko lasten kanssa Nuuksiossa käyneet. Vastaustaan suuresti kummeksuin: Eihän nyt näiden kanssa voi metsään mennä!

Olen usein muulloinkin huomannut, päätellyt, että monet lasten vanhemmat ymmärtämättömyyttään tai laiskuuttaankin pitävät tulevaisuudenlupauksiaan aivan ilmaisten, aiemmin luonnollisina pidettyjen, fiksujen asioiden ja tietojen, tarpeellisten taitojenkin suuressa puutteessa.

Päivähoidon sedät ja tädit, viekää arvokkaat paimennettavanne vähän väliä lähimetsiin monenmoisia luonnon ihmeitä näkemään, kokemaan, maistamaan! Ja laittakaa lasten omatoimiverstaatkin joka päiväkodissa non stoppina toimimaan!

Mikko Kiio

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.