Onko autiotaloissa vierailu laillista? – Saako niistä julkaista kuvia paikallisissa Facebook-ryhmissä?

Autiotalot houkuttelevat ilkivallan tekijöitä. Poliisi muistuttaa, että näennäisestä autiudesta huolimatta talo voi olla jonkun vapaa-ajan asunto.

Sydän-Hämeen Lehden lukija kysyy toimitukselta, saako autiotaloja kuvata. Entä onko kuvien julkaiseminen sosiaalisessa mediassa laillista? Lukija on myös huolestunut hylättyjen talojen sijaintien julkaisusta. Hänen mielestään se voi houkutella taloihin murtautujia ja ilkivallan tekijöitä.

Saako  autiotaloja kuvata, rikoskomisario Vesa Järvenpää Kangasalan poliiisista?

– Autiotalojen (kuten muidenkin asuinrakennusten) kuvaaminen kotirauhan suojaaman alueen ulkopuolelta tehtynä on sallittua. Huomio on syytä kiinnittää siihen, että oikeus koskee nimenomaan vain rakennuksia. Kotirauhan suojassa olevan henkilön kuvaaminen täyttää hyvin matalalla kynnyksellä salakatselun tunnusmerkistön.

Entä saako kuvia julkaista esimerkiksi Facebookin paikallisryhmissä?

– Autiotalojen kuvien julkaisulle tai osoitteen ilmoittamiselle ei ole myöskään estettä. Luonnollisesti tässä olisi toivottua käyttää harkintaa. Kuten lukija on pohtinut, tällaisten kuvien ja varsinkin osoitteiden julkaisu voi houkutella rakennukselle sellaisia henkilöitä, jotka eivät käy paikalla laillisin aikein.

Lukija on myös huolissaan hylättyjen talojen entisten asukkaiden yksityisyydestä. Missä menee raja, kun Facebookissa keskustellaan talojen kuolleista asukkaista?

– En näe lähtökohtaisesti myöskään estettä sille, etteikö autiotalon entisistä asukkaista voisi julkaista tietoa. Tällaisen tiedon julkaisua koskee tietysti samat säännöt kuin mitä tahansa muutakin luonnollista henkilöä koskeva kirjoittelua. Teksti ei saa olla henkilöä tai hänen muistoaan loukkaavaa.

Saako autiotaloon ylipäätänsä mennä tai ottaa sieltä matkamuistoja?

– Mitään yleistä oikeutta mennä sisälle autiotaloon ei tietenkään ole. Ensinnäkin on hyvä muistaa, että talo saattaa näennäisestä autiudestaan huolimatta olla jonkun vapaa-ajan asunto. Rakennuksen tai sen alueelle menemisellä voidaan tällöin rikkoa kotirauhaa. Ja luonnollisesti ei ole mitään oikeutta ottaa omaisuutta. Tämän tekemällä voi syyllistyä omaisuusrikokseen: näpistykseen tai varkauteen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.