Pälkäne päihittää Madridin monella tapaa

Kirjoittaja on kansainvälisiä suhteita Madridissa opiskeleva pälkäneläinen.

Kesä Pälkäneellä tuli päätökseensä ja oli aika palata takaisin auringon alle. Pitää taas tottua suurkaupungin tapoihihn ja siihen, että ruokakaupat eivät ole auki sunnuntaisin. Sitä luulisi, että Madridin kokoisessa kaupungissa oltaisiin monella tapaa pientä Pälkänettä edellä, mutta ei. Pieni paikkakuntamme porhaltaa edistyksellisyydellään metropolin ohi monessa asiassa:

1. Kortilla maksaminen. Edelleenkään monessa elintarvikekaupassa ei voi maksaa kortilla joko ollenkaan, tai jos ostosten arvo ei ylitä jotain tiettyä rajaa. Tämä raja on yleensä noin 5 euroa. Pälkäneellä korttimaksu onnistuu ongelmitta lähes kaikkialla. Käteisen kanssa pelaaminen on hidasta ja epäkäytännöllistä, eikä sitä juuri koskaan ole tarpeeksi matkassa.

2. Kaupat ovat auki sovittuina aikoina. Täällä ei voi koskaan tietää, pitääkö vaikkapa netissä ilmoitetut aukioloajat paikkaansa. Isojen ketjujen liikkeissä aikataulut ovat luotettavampia, mutta esimerkiksi lähimarketit, putkimiehen liikkeet ja muut putiikit ovat yleensä yhtä arpapeliä.
Pälkäneellä kaikki on auki sovittuina aikoina, tai sitten niistä ilmoitetaan erikseen ja hyvissä ajoin.

3. Kävelytiet. Espanjassa kadut ovat hyvin kapeita ja aina tukossa. Kaupungilta kotiin palaavat vanhukset ovat päättäneet toimittaa kaikki viimeaikaiset tapahtumat toisilleen, eivätkä he tietenkään voi väistää tai istahtaa viereiselle penkille puhumaan asioitaan halki, vaan he seistä törröttävät keskellä tietä. Pälkäneellä kävelytiet ovat leveät ja ohitustilaa on runsaasti. Matkaa saa taittaa ihan rauhassa, eikä pienet pysähtelyt matkanvarrella haittaa kenenkään etenemistä.

4. Asioita voi hoitaa mobiilisovelluksilla. Laskut ja tilisiirrot hoituvat parilla näppäimellä, Espanjassa luotetaan edelleen perinteisempiin menetelmiin. Monet ihmettelevät, kun tempaisen puhelimen esille virallisia asioita hoitaakseni. He ovat tottuneet käyttämään vähintään tietokonetta laskujen maksamiseen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.