Epaalan kansakoulun historiasta 

Facebookista huomasin Yrjö Tikan vanhojen valokuvien kokoelmasta Epaalan koulun ja tekstin ”Mäki-Uotila toimi Epaalan kouluna 1932–1942”.

Kun olen itse käynyt Epaalan koulua, muistin toisin ja tarkistin kirjoista. Pälkäneen historia II kertoo Epaalassa toimineen kansakoulun muutetun supistetuksi. Julius Lehtosen piirtämä koulurakennus valmistui 1939.

A. Kailanpään Pälkäneen koululaitoksen historiassa kerrotaan Epaalan koulun toimineen 1934 alkaen Mäki-Uotilan talossa.

Koulurakennus on siis valmistunut 1939, se rakennus minkä olemme aina tunteneet Epaalan kouluna, ja joka seisoo siellä pellonlaidassa, tosin nykyisin muussa käytössä.

Olin aloittanut kansakoulun VIipurissa ja istuin toisella luokalla, kun sota 1939 alkoi. Kun olimme evakossa Pälkäneen Epaalassa, siirryin suorittamaan kansakoulun toista luokkaa Epaalaan. Siis kevätlukukaudella 1940. Elossa olevia koulutovereitani on ainakin kirpulainen Paavo Mattila, joka muistanee saman asia. Kävimme Epaalan supistettua kansakoulua ihan oikeassa koulurakennuksessa. Koiviston Martta opettajana.

Tämä nyt täsmennyksenä niin historioihin kuin facebookiinkin.

Paul Tiililä

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.