Henkilökohtaiset läppärit oppilaille – Uudet laitteet tuovat mukanaan mahdollisuuksia muun muassa opetuksen yksilöllistämiseen

Sariolan yläkoulun kaikki oppilaat saivat ensimmäisen kouluviikon perjantaina käyttöönsä upouudet läppärit. Koneita saatiin käyttöön myös muissa Kangasalan kouluissa, mutta Sariolassa niitä riittää jokaiselle oma.

– Me tavallaan pilotoidaan yläkoululaisten kanssa, miten toimii tämä, että kaikilla on oma henkilökohtainen kone, kertoo opettaja Pekka Lumijärvi, joka vastaa koulussa myös tieto- ja viestinäteknologia-asiosta.

Reilun 120 koneen käyttöönotto tapahtui Lumijärven mukaan varsin hyvin hetkellisiä verkko-ongelmia lukuun ottamatta. Niin oppilaat kuin opettajatkin ovat iloisia uusista laitteista.

– Tuntuu, että sekä oppilaat että opettajat ovat molemmat innostuneita uusista mahdollisuuksista, Lumijärvi kertoo.

Sariolan koulun Instagram-tilillä näkyivät oppilaita odottavien koneiden pinot.

Oppilaat ovat ottaneet koneiden tuomat mahdollisuudet innokkaina käyttöön.

– Annoin vaihtoehdon, että saa tehdä muistiinpanot koneella tai jos haluaa mieluummin tehdä paperille, jaan halukkaille vihon. Olen jakanut yhteensä kolme vihkoa, kertoo Lumijärvi, joka opettaa kaikille Sariolan koululaisille uskontoa.

Hän uskoo, että laitteet tuovat helpotusta monille oppilaille.

– Koneelle kirjoittaminen helpottaa oppilaita, joiden on vaikea kirjoittaa siistiä käsialaa. Jos oppilaalla on lukivaikeuksia, voidaan tilata sähköisiä kirjoja. Nämä laitteet helpottavat tällaista yksilöllistämistä, Lumijärvi kehuu.

Läppäreiden rinnalla käytetään pääosin vielä paperisia oppikirjoja. Koululla ennestään olevia kirjoja luonnollisesti käytetään opetukseen, mutta Lumijärvi uskoo, että läppäreiden ansiosta uusia kirjoja tilataan jatkossa vähemmän ja joissain aineissa siirrytään pikkuhiljaa sähköisiin kirjoihin.

 

Reppujen käsittely rauhallisempaa

Oppilaat kantavat koneita mukanaan kotiin ja kouluun. Laitteet ovat käytössä jokaisella oppitunnilla. Lumijärvi ei ole kuitenkaan huolissaan laitteiden rikkoutumisesta.

– Annoimme oppilaille kotiin sitoumuslomakkeen, missä huoltaja sitoutuu siihen, että jos oppilaan huolimattomuutta laite rikkoutuu, niin sen korvaamisesta sitten neuvotellaan. Kyllä ainakin tuntuu, että oppilaat suhtautuvat koneisiin asiallisesti. Opettajien kanssa on puhuttu, että reppujen käsittely on huomattavasti rauhallisempaa tällä hetkellä, kun repussa on läppäri. Se saattaa suojella kirjojakin, kertoo tyytyväinen Lumijärvi.

Koneet ovat henkilökohtaiset, joten mahdollisissa rikkoutumistilanteissa on helppo selvittää, kuka on rikkonut. Lumijärvi kuitenkin uskoo, että oppilaat pitävät hyvää huolta laitteista.

– Koneet ovat päivittäisessä käytössä ja on hankalaa, jos oma laite ei toimi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.