Vehoniemessä hehkuvia auringonkukkia saa vapaasti poimia – Agri Toukolan isäntä on vienyt pellolle puukonkin valmiiksi

Agri Toukolan auringonkukkapellolta saa poimia kimpun omaksi iloksi. Pelto löytyy Vanhan Pälkäneentien varrelta Vehoniemen kylästä.

Agri Toukolan auringonkukkapelto ilahduttaa Vehoniemen kylässä Vanhalla Pälkäneentiellä. Kauniinkeltaisena hehkuvaa maisemapeltoa koristaa kyltti, jossa toivotetaan hyvää kesää ja annetaan lupa poimia kimppu pieniä aurinkoja omaksi iloksi.

Kyltin yhteydestä löytyy jopa pieni puukko, jolla saa kukkien varret kätevästi katkottua.

Agri Toukolan Juha-Pekka Toukola miettii, että puukkoja voisi laittaa sinne useampiakin, jottei niitä tarvitsisi jonottaa.

– Onpahan sitten työvälineet valmiina.

Tämän vuotinen kukkaloisto ei ole suinkaan ensimmäinen Agri Toukolan maisemapelto, mutta viime vuonna sitä ei ollut.

– Meillä on ollut aiemmin maisemapeltoja Sahalahdella kirkon lähellä. Tarkoitus on myös ensi vuonna kylvää auringonkukkapelto Sahalahden maisemiin.

Tampereen maisemapelloilla on tänä vuonna kiellot, ettei kukkia saa poimia, vaan ne pitää jättää kaikkien silmäniloksi. Syynä kieltoon on kuivuus, jonka takia kukinnat ovat tavanomaista vaatimattomampia.

Toukola ei kuitenkaan näe, että poiminnasta koituisi mitään haittaa.

Kylvö oli hieman myöhään

Toukolan mukaan kylvön kanssa kävi pieni moka, kun se tehtiin vasta toukokuun puolen välin jälkeen.

– Toisaalta, onhan tämä nyt pieni piristys loman jälkeen töihin meneville. Kyllä tästä pellosta on tullut ihan hyvää palautetta.

Kulunut kuuma ja kuiva kesä ei ole suuremmin haitannut Agri Toukolan viljelyksiä. Kuminasato oli hyvä, sillä monivuotinen maustekasvi kykenee imemään kosteutta syvemmältäkin. Rehuohran, mallasohran ja kevätvehnän satojen laatu selviää vasta ensi viikon puinneissa.

Vehoniemessä hehkuvat auringonkukat ilahduttavat ohikulkijoita vielä pitkään, sillä maisemapellon saa hävittää vasta keväällä.

– Kukat kestävät pellolla pakkasiin saakka. Poimimatta jääneet auringonkukat murskataan keväällä mekaanisesti. Jos siellä kasvaa juolaheinää seassa, se pitää ruiskuttaa pois rikka-aineella, isäntä selvittää maisemapellon tulevia näkymiä.

Ensi vuodeksi tälle pellolle on tarkoitus kylvää rehuhernettä.

Agri Toukolan pellolla toivotetaan hyvää kesää. Paikalta löytyy myös auringonkukkien poiminnassa helpottava puukko.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.