Pälkäneläisten koululaiskyydit lähtevät Valkeakoskelle outoihin aikoihin – Ely-keskus lupaa muuttaa iltapäivän aikataulua

Pirkanmaan Ely-keskus päätti keväällä antaa Pälkäneen ja Valkeakosken välisen joukkoliikennepalvelun yksinoikeuden hämeenlinnalaiselle Miodex Oy:lle.

Nyt pälkäneläisten koululaiskyytien aikataulut Valkeakoskelle ovat vähintäänkin erikoiset.  Valkeakoskella Tietotien lukiota tai ammattioppilaitosta käyvät pälkäneläiset myöhästyvät joka päivä aamun ensimmäiseltä tunnilta, kun bussikyyti on perillä Lotilassa kello 8.20 ja koulu alkaa jo kello 8.

Myös iltapäivän koululaiskyydin aikataulu haittaa opiskelua. Paluukyyti Pälkäneelle lähtee Valkeakoskelta kello 15.40, vaikka koulupäivä päättyy vasta kello 15.55.

Pauliina Jaakkola on joutunut järjestelemään tyttärensä koulukyytejä Valkeakoskelle. Bussia käyttävät lukiolaiset ja ammattikoululaiset myöhästyvät ensimmäiseltä tunnilta, iltapäivällä heidän pitää lähteä kesken viimeisen oppitunnin.

Pälkäneläinen  Pauliina Jaakkola kertoo, että hänen perheessään on ollut moninaiset keinot käytössä, jotta Valkeakoskella Tietotien lukiota käyvä tytär ehtisi tunneille.

– Etätyöpäivät, liukumatuntien käyttö ja töiden järjestelyt. Haluamme, että lapsi voisi olla koulussa täyden koulupäivän ajan. Ei näitä kyytejä kyllä kolmea vuotta jaksa säätää.

Jaakkolan mukaan monissa perheissä mietitään, täytyykö lapsen opiskeluja varten hankkia asunto Valkeakoskelta vai ostaa kevytauto koulumatkoja varten.

Ely-keskus saanut palautetta

Ely-keskuksen liikenneasiantuntija Racha Mroueh-Koskela sanoo, että aikatauluista on tullut palautetta.

– Vuosi sitten saimme palautetta siitä, että kello 7.30 Valkeakoskella ollut koulubussi on perillä liian aikaisin.

Tänä syksynä eniten kritiikkiä on saanut osakseen Pälkäne–Valkeakoski-koululaisvuoro. Pari palautetta on tullut myös siitä, ettei koululaisvuoro mene Pälkäneeltä Kangasalan suuntaan enää Vanhaa Pälkäneentien kautta.

– Sillä tiellä oli markkinaehtoista liikennettä. Keväällä kilpailutimme koululaisvuorot ja kilpailun voitti Pekolan liikenne.

Mroueh-Koskela sanoo, ettei Valkeakosken aamuvuoroa voida aikaistaa, sillä sama bussi tuo alakoululaisia Äimälän ja Iltasmäen suunnasta Pälkäneelle. Jos vuoro tulisi Pälkäneelle aiemmin, pienet oppilaat joutuisivat odottamaan koulun alkamista pihalla vieläkin kauemmin.

Iltapäivän aikataulu muuttuu jatkossa niin, että bussi lähtee Lotilasta vasta kello 16, eikä koululaisten tarvitse lähteä kesken viimeisen oppitunnin. Aikataulumuutoksen päivämäärä ei ole Ely-keskuksella vielä selvillä.

Yhden bussifirman tukea?

Pauliina Jaakkolakaan ei halua, että muutoksilla hankaloitettaisiin alakoululaisten elämää.

– En minä sitä halua, että pienten oppilaiden odotteluaika koulun pihalla pitenisi. Aamun aikatauluongelman voisi ratkaista sillä, että Miodex ajaisi linjan toisin päin: ensin lukiolaiset Valkeakoskelle ja sitten alakoululaiset Pälkäneelle. Koska kyseessä on hämeenlinnalainen firma, linjaa tuskin ajetaan näin päin.

Jaakkola kysyy, onko Ely-keskuksen ensisijainen tehtävä tukea yksittäistä bussifirmaa vai seutuliikennettä.

– Mikä pää edellä tässä mennään? Ensin valitaan bussifirma ja sitten aikataulut säädetään firmalle sopiviksi. Ely-keskuksesta on kerrottu, että aikataulujen muuttamisesta tulisi lisäkustannuksia, Jaakkola hämmästelee.

Hän on myös huolissaan julkisen liikenteen kehityssuunnasta.

– Pälkäneelle yritetään houkutella uusia asukkaita ja lisätä alueen vetovoimaa. Tämä on lapsiperheille ja aikuistuville nuorille huono viesti, ettei täällä pysty kulkemaan julkisella liikenteellä, Jaakkola sanoo.

 

 

 

.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.