Kasvillisuus peittää lähes koko Vähäjärven – miksi järvi on näin rehevöitynyt?

Vähäjärven (Kukkolanjärven) alue on Natura 2000 -aluetta.

Pälkäneellä sijaitseva Kukkolan Vähäjärvi on valtakunnallisesti arvokkaaksi luokiteltu lintuvesi. Myös Kukkolanjärvenä tunnettu järvi on matala ja rehevä. Järvi on tällä hetkellä lähes täynnä kasvillisuutta, ja lumpeet ja muut vesikasvit peittävät lähes koko vesialueen.

Rehevöitymisen syyksi on arveltu muun muassa kahta peräkkäistä kuivaa kesää, joiden myötä jo ennestään matalan järven vedenpinta on laskenut entisestään.

Miksi tilanne on tämänkaltainen, Tapani Suoniemi Kukkolan osakaskunnasta?

– Varmaa vastausta minulla ei ole antaa, mutta yksi teoria kuitenkin. Järveen rakennettiin joitakin vuosia sitten pesimäsaarekkeita linnuille. Teoriani on, että näiden toimenpiteiden yhteydessä järvenpohjaan vuosikymmenien aikana kertyneet ravinteet pääsivät nousemaan veteen, mikä on edesauttanut rehevöitymistä. Voin kyllä olla väärässäkin.

Pesimäsaarekkeita rakennettiin Vähäjärvelle ELY-keskuksen toimesta. Mitä järvellä tuolloin tehtiin, ylitarkastaja Marja-Liisa Pitkänen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta?

– Kukkolan Vähäjärvellä kaivettiin allikoita ja rakennettiin pesimäsaarekkeita linnuille sekä raivattiin pensaita luhta-alueelta vuosina 2007–2008 Life-hankkeessa. Lisäksi tehtiin vierasperäisten pienpetojen pyyntiä 2005–2008.

Onko Vähäjärveä tarkoitus kunnostaa lähiaikoina, Tapani Suoniemi?

– Järvelle ei ole tarkoitus tehdä Kukkolan osakaskunnan toimesta mitään.

Kasvillisuus peittää Vähäjärven lähes kauttaaltaan.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.