Luopioisissa kerätään nimiä kuntalaisaloitteeseen – lääkäreiden opintovapaiden ajaksi halutaan terveysasemalle sijainen

12.8.2019–31.12.2020 Luopioisten terveysasemalla työskentelee aiemman kahden lääkärin sijaan vain yksi terveyskeskuslääkäri.

Luopioisissa on pistetty pystyyn kuntalaisaloite sijaislääkärin saamiseksi terveysasemalle nykyisten lääkäreiden opintovapaiden ajaksi. Allekirjoittaneet pyytävät Pälkäneen kunnalta ja Kangasalan kaupungilta pikaisia toimia asian suhteen. Aloitetekstissä muistutetaan, että Luopioisten terveysasema on kunnan itäosien keskeinen palvelu, jonka jatkuvuus on tärkeää paitsi asukkaiden terveyden, myös kunnan asukasluvun kasvun kannalta.

– Valitettavasti on myös niin, että palvelujen heikennyksillä on taipumus muuttua vakiintuneiksi käytännöiksi ja että lääkäripalvelujen heikentyminen voi näkyä erikoissairaanhoidon kasvavina kustannuksina. Kyllä se on vakava asia, jos tästä aletaan säästää, aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja, luopioislainen Anja Nord näkee.

Nord muistuttaa, että Pälkäneen kunnanhallitus linjasi kesäkuussa, että toimintaa tehostamalla ja muuttamalla on pyrittävä turvaamaan ja kehittämään hallitusohjelman mukaisesti perusterveydenhuoltoa. Hallitus on asettanut tavoitteeksi, että lääkäriin pääsee seitsemässä päivässä.

– Lääkäreiden vähentämispäätös on ristiriidassa tämän tavoitteen kanssa, Nord mainitsee.

Nimien kerääminen aloitettiin viime perjantaina. Aloite on nähtävillä ja allekirjoitettavissa esimerkiksi Luopioisten kuntainfossa, Pytingin kahvilassa, Mikkolan Navetalla, pankeissa, terveysasemalla sekä Luopioisten ja Pälkäneen apteekeissa. Lähiaikoina aloite tulee nähtäville myös internetiin. Nimiä kerätään syyskuun puolen välin tienoille asti.

Pelkona jonojen kasvaminen

Nord ja muut aloitteen takana olevat luopioislaiset vetoavat myös maaliskuussa päivitettyyn kuntalakiin, johon on kirjattu ylös kunnan velvollisuus kuunnella kuntalaisten ja siellä säännönmukaisesti aikaa viettävien henkilöiden mielipiteitä ja järjestää palvelujen käyttäjille mahdollisuus osallistua palvelujen kehittämiseen.

Aloitteen tekijät ovat huolissaan siitä, että jonot terveysasemalle kasvavat entisestään. Kun kylässä työskentelee vain yksi lääkäri, osa luopioislaisista ohjataan lääkärille Onkkaalaan.

– Jonot lisääntyvät sitten sielläkin päässä kuntaa. Ja entä miten yksi lääkäri jaksaa työkuormaansa Luopioisissa? Nord kyselee.

Yhden lääkärityöpanoksen väliaikainen vähentämispäätös tehtiin kesäkuussa. 12.8.2019–31.12.2020 Luopioisten terveysasemalla työskentelee aiemman kahden lääkärin sijaan vain yksi terveyskeskuslääkäri. Luopioisten terveysasema on noin 2200 kuntalaisen lähiterveysasema.

 

Lue myös:

”Pälkäne ei voi väistää vastuutaan asiassa” – Luopioisissa ollaan valmiita taistelemaan sijaisen saamiseksi vakituisen lääkärin erikoistumisvaiheen ajaksi

Luopioisten terveyskeskuslääkärin vähennyspäätös tuli Kangasalta – ”Pälkäneen kunnanhallitus ei ole asiassa päätäntävaltainen”

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.