Pärinä kuuluu jo kaukaa. Aitoon koulun pihaan kokoontuneiden koululaisten päät alkavat kääntyillä – mistä ääni kuuluu? Sitten pihaan ajaa ensimmäinen moottoripyörä, toinen ja kolmas. Niitä seuraa kokonainen letka toinen toistaan hienompia menopelejä: Motoristit koulukiusaamista vastaan -yhdistys on saapunut Aitooseen.
– Yksi koululainen kysyi minulta kerran, miksi te motoristit morjestatte aina toisianne tiellä, vaikka ette kypärän ja visiirin alta edes näe, kuka siinä menee. No, me ollaan kaikki vähän samanlaisia ihmisiä, vaikka ajellaan eri merkkisillä pyörillä ja ollaan erilaisia persoonia. Meitä kaikkia yhdistää kuitenkin maantien ilot, surut ja vaarat, Motoristit koulukiusaamista vastaan -yhdistyksen keulamies Ari Santaharju juttelee nyt jo koulun liikuntasaliin siirtyneille oppilaille.
Paikalle on kokoontunut kaikkien Pälkäneen pikkukoulujen väki. Isäntäkoulu Aitoon lisäksi paikalla ovat siis Harhalan, Luopioisten kirkonkylän koulun sekä Rautajärven koulujen oppilaat ja opettajat. Santaharju kertoo vajaan puolen tunnin aikana alakouluikäisille lapsille eläväisesti erilaisuudesta, toisten hyväksymisestä ja siitä, kuinka tärkeää on, ettei ketään kiusata.
– Me motoristit ei hyväksytä kiusaamista. Koulu voi olla joillekin lapsille se ainoa turvallinen paikka. Koulussa monella on mahdollisuus saada kavereita. Toimitaanhan me yhdessä niin, että jokainen voi tulla kouluun turvallisin mielin?
– Joo, huutavat Santaharjua keskittyneesti kuuntelevat oppilaat.
Päätös sinetöidään yhteisin aplodein. Santaharjun puheen jälkeen vuorossa on Taikuri-Markon esitys, minkä jälkeen lapset pääsevät takaisin pihalle ihailemaan paikalle saapuneita moottoripyöriä.
– Tosi hyvä esitys. Se kohta, jossa puhuttiin koirista, oli paras, Rautajärven ekaluokkalainen Eevi Mattsson tuumii viitaten Santaharjun puheenvuoron kohtaan, jossa kerrottiin lemmikin valitsemisen kautta erilaisuudesta ja toisen hyväksymisestä vikoineen kaikkineen.
Aitoo kampanjan 265:s pysäkki
Aitoon koulu on järjestyksessään 265:s koulu, jossa motoristien koulukiusaamisen vastainen kampanja vieraili. Vierailut saivat alkunsa vuonna 2013, kun joukko tamperelaisia motoristeja pähkäili, millaista hyväntekeväisyystoimintaa motoristit voisivat järjestää. Kun joukkion eteen osui pienen pojan kirjoitus koulukiusaamisesta, idea syntyi: kootaan letka moottoripyöriä, ajetaan koululle ja kerrotaan, ettemme hyväksy kiusaamista.
Toimintamuoto sai heti suurta kannatusta. Jo seuraavana vuonna motoristit vierailivat 38 koulussa ja toiminnan pyörittämiseksi perustettiin oma yhdistys, Motoristit koulukiusaamista vastaan.
– Nykyisin teemme vuositasolla 40–50 kouluvierailua. Tilaisuudet järjestetään aina samalla kaavalla. Ala -ja yläkouluille meillä on toki erilainen tekstirunko. Kaikki kouluilla vierailevat motoristit ovat vapaaehtoisia, Motoristit koulukiusaamista vastaan -yhdistyksen tiedottaja Marko Saarinen kertoo.
Motoristit saapuvat aina kouluille kutsuttuina. Kutsujana voi olla esimerkiksi joku koulun henkilökunnasta tai esimerkiksi vanhempainyhdistys. Tällä hetkellä tilaisuuksiin on noin vuoden mittainen jono.