Taekwondon murskausta ja aikidoa Huutijärvellä

Juha-Matti Ahola näyttää voiman keskittämisen hallintaa aikidotreeneissä.

Lähes neljäkymmentä taekwondon harrastajaa Kangasalta, Pälkäneeltä ja Tampereelta kokoontui murskausleirille Huutijärven koululle viime sunnuntaina. Leirin päämääränä oli perehtyä murskaukseen perusteellisesti, onhan murskaus taekwondon yksi osa-alue ottelun, liikesarjojen ja itsepuolustuksen lisäksi.

Leirin järjestivät Länkyn Taekwondo ja Aitoon Taekwon-do. Murskaustoiminnasta on kehittynyt näiden seurojen kesken hyvää yhteistyötä. Tapahtumaan oli saatu käyttöön erikoisvälineitä, joita käytetään ITF Taekwon-Don (International Taekwondo Federation) arvokisoissa. WT-puolen seuroille (WT, World Taekwondo, olympia-taekwondo) tämä oli harvinainen tilaisuus.

Leirillä pidettiin myös yksi Shodokan Aikidon harjoitus. Yhtenä tärkeänä tavoitteena oli luoda yhteistyösuhteita pirkanmaalaisten taekwondoseurojen välille. Harrastajia olikin järjestäjäseurojen lisäksi Doboksport Tampereesta ja Tampereen Kumgang’ista.

Leirin ohjaajina toimivat Esa Lappalainen, 4. dan (Länkyn Taekwondo), Kalle Jauhonmaa, 3. dan (Aitoon Taekwon-do) ja Juha-Matti Ahola, 2. dan (Daishin Finland). Leiri aloitettiin Aholan pitämällä aikidotreenillä. Lajista saatiin uusia virikkeitä itsepuolustukseen, muun muassa liikkumiseen saatiin hyviä vinkkejä.

– Vaativaa mutta tehokasta tämä aikido, kuului harrastajien puhuvan keskenään. Hyvin saatiin myös lihakset lämpimiksi ennen murskausharjoittelua.

– Mukavaa opettaa aikidoa vähän erilaiselle, mutta hyvin järjestäytyneesti toimivalle joukolle. Onneksi selviydyin omasta murskauskokeiluistani ehjänä, sanoi suositun Sinitaivas-tanssiorkesterin rumpalinakin tunnettu Ahola, jolla oli soittokeikka vielä samana iltana.

Muovisia harjoituslevyjä ja sanomalehtiä

Murskausosaan oli varattu muovisia, uudelleen koottavia harjoituslevyjä, 12 mm:n ja 18 mm:n puulevyjä ja alakouluikäisille lapsille sanomalehtiä sekä lisäksi ITF:n erikoistekniikkateline korkeusmurskausta varten ja kaksi voimamurskaustelinettä. Lisäksi käytettiin erilaisia lyönti- ja potkumaaleja erityisesti tarkkuuden harjoittamiseen.

Jauhonmaan johdolla tutustuttiin murskauksen teoriaan ja välineistöön ja harjoiteltiin voimamurskausta ja erikoistekniikkamurskausta eri korkeuksiin. Voimamurskauksessa voi olla useita muovilevyjä peräkkäin; erikoistekniikkamurskauksessa yksi levy. Kilpailtaessa voimamurskauksessa voittaa se, joka pystyy murskaamaan eniten levyjä yhdellä tekniikalla.

Lappalaisen johdolla harjoiteltiin taitomurskauksia käsi- ja jalkatekniikoilla. Tässä murskausmuodossa käytetään tavallisesti yhtä, mutta myös useampaa muovi- tai puulevyä. Levyt sijoitetaan tavallisesti voimamurskausta haastavampaan asentoon. Viimeisenä aiheena oli oman murskausesityksen suunnittelu ja toteutus muiden avustaessa tai katsellessa. Tässä harjoituksessa oli tärkeää oppia esityksen yleisjärjestelyt, apulaisten käyttö ja toteutus ’kumarruksesta kumarrukseen’.

– Tärkeänä oppimistavoitteena oli huomata, että murskauksessa käytetään samoja tuttuja tekniikoita kuin salilla perusharjoituksissa, muistuttivat Lappalainen ja Jauhonmaa.

Tarkkuutta voi treenata potkuläpysköihin

Tärkeää on opetella tekniikat oikein ja tehdä paljon toistoja. Tarkkuutta voi harjoitella potkuläpysköihin. Murskaus varsinkin koottavilla muovilevyillä on hyvä harjoittelumetodi myös tavallisissa harjoituksissa, jolloin voidaan varmistua tekniikoiden oikeellisuudesta ja saadaan motivaatiota harjoitteluun.

Leirillä käytettiin ikärajoituksia. Lapset käyttävät alkuharjoitusvälineitä ja sanomalehtiä. Aikuisilla sitä vastoin oli mahdollisuus kokeilla tekniikoita vapaasti ja haastaa myös omia rajojaan asettamalla haluamansa määrän murskattavaa materiaalia peräkkäin tai päällekkäin.

– Tärkeää on tehdä omakohtaista kehon osien totuttamista murskaukseen myös treenien ulkopuolella, opasti Jauhonmaa.

Murskausta voi harrastaa myös huippu-urheiluna. ITF:n SM-, EM- ja MM-kilpailuissa lajeina ovat voimamurskaus ja erikoistekniikkamurskaus. Vuonna 2013 luopiolaislähtöinen Sami Koskela voitti ITF:n erikoistekniikkamurskauksen maailmanmestaruuden. WT-puolella murskauksessa voidaan kilpailla voima- ja nopeusmurskauksessa. Muutama viikko sitten Timo Jansson Espoosta voitti maailmanmestaruuden World Taekwondo Hanmadangista.

– Haastavaa suunnitella oma murskausesitys ja vielä toteuttaakin se tehokkaasti, Jani Vaittinen pohti onnistuneen suorituksen jälkeen.

Taekwondoon pääsee helposti mukaan Kangasalla ja Pälkäneellä: Länkyn Taekwondossa voi aloittaa aina lauantaina kello 12 Huutijärven koululla. Aitoon taekwon-don uudet alkeiskurssit alkavat syyskuun puolivälissä.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.