Tellervo Kotamäki soittaa havaijinkitaraa nenällään – Katso videolta, miten soitto sujuu

Tellervo Kotamäki tunnetaan menevänä naisena. Runoilussa, näyttelemisessä sekä laulamisessa yhä kunnostautuvan eläkeläisen kenties erikoisin taito on kuitenkin havaijinkitaran soittaminen nenällään.

– Kyllähän tässä on vähän sellaista havaijinkitaran ääntä. Tämä on minun ihan oma instrumenttini, naurahtaa Kotamäki esitettyään pätkän tiikerihaita nenällään.

Instrumentti on tosiaan naisella aina mukana. Soittamiseen kun tarvitaan vain nenä, jolla saadaan aikaan havaijinkitaralta kuulostavaa ääntä.

Nenällään soittamisen ideasta Kotamäki syyttää vilkasta mielikuvitustaan.

– Kaikennäköistä on tullut tehtyä ja olenhan minä aina ollut sellainen villi ja vallaton. Olen tehnyt pajupillit ja soittanut rumpua ämpäreillä. Kun on vilkas ja vallaton mielikuvitus eikä juuri ujoutta, niin kaikkea kokeilee. Kyllähän monet kehollaan jotain osaavat soittaa. Lahjoja nämä ovat, kunhan vain hoksaa ja uskaltaa, Kotamäki pohtii.

Tellervo Kotamäki osaa soittaa nenällään havaijinkitaraa.

Bravuurina Tiikerihai

Ensimmäisen kerran Kotamäen ikioma havaijinkitara soi Kaupinojan saunalla vuosia sitten. Tällöin Kotamäen pariskunta asui vielä Tampereella.

– Kaikenlaista hömppää minä sielläkin esitin ja nauratin ihmisiä. Kerran aloin soittamaan tätä ja nehän äityivät joka kerta pyytämään, että vedä nyt tiikerihaita tai jotain sillä havaijinkitaralla, naurahtaa Kotamäki.

Nyt Kotamäki on asunut miehensä kanssa kymmenisen vuotta kotiseudulla Rautajärvellä. Pälkäneen suunnilla havaijinkitarasta innostui ensimmäisenä Mikko Kiio.

– Kiion Mikko temppuilee kaikkea. Soittelee esimerkiksi sahalla ja lehdellä. Minä sille sanoin, että nyt jäät oikeasti lehdellä soittelemaan, kun minä otan havaijinkitarani esiin, kertoo Kotamäki.

Sittemmin naista pyydettiin esiintymään, mutta välimatkan takia esiintyminen jäi tekemättä. Havaijinkitara soi lähinnä perhepiirissä. Kotamäki on kuitenkin yhä valmis uusiin haasteisiin.

– Nyt kun nähdään mitä teen, saattaa muutkin innostua. Jos vaikka saataisiin bändi kasaan!

 

Ristikkoja aina vetämässä

Tellervo Kotamäki on ollut menevä ja aktiivinen koko elämänsä. Nuorempana harrastuksiin kuului hiihto ja urheilukilpailut. Nykyään päivät täyttyvät muun muassa erilaisten kerhojen kokoontumisista, vanhainkodilla laulamisesta ja runoilusta.

– Ristikot ovat minulle ihan tauti. Kaikista lehdistä teen ja tilaan ristikkolehtiä. Aina minulla on joku ristikko vetämässä ja olen minä ainakin postimerkki- ja kirjekuorirahat saanut. Televisiota en juurikaan vahtaa, mutta ristikko on sellainen illan viimeinen työ. Ja yöllä kun herään, hoksaa monesti jonkun ristikkokohdan, kertoo Kotamäki, jota ristikot viehättivät jo ennen kouluikää.

Autoa taloudessa ei ole, vaan 76-vuotta kesällä täyttänyt nainen pyöräilee edelleen paikasta toiseen. Avantouinti on Kotamäen pariskunnan yhteinen harrastus. Paljon tekevälle on sattunut monenlaista, mutta Kotamäki kokee, että touhuilu pitää sekä kehon että mielen aktiivisena.

Katso video Tellervon havajikitarasta: https://youtu.be/vWfg3AVdC0o 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.