Method Putkisto rantautuu Pälkäneelle

Jaana Ketola (vas.) inspiroitui lajin tuloksista Pia Rauhalahden Method Putkisto -tunneilla, aloitti opinnot ja nyt avaa ensimmäiset tunnit Onkkaalassa ja Aitoossa.

Method Putkisto on Marja Putkiston kehittämä suomalainen kehonhallintamenetelmä. Sen tavoitteena on elämän kestävä ryhti ja liikkumisen vapaus. Kuullostaa aikamoiselta, mutta tämä suomalainen kehonhallintamenetelmä on tänään suosittu klassikko, joka lunastaa luvatun.

Jaana Ketola kävi uskollisesti  Pia Rauhalahden tunneilla Kuhmalahdella kunnes päätti kouluttautua sekä Method Putkisto ja Method Putkisto Pilates -ohjaajaksi MP instituutissa.

– Minua puhutteli methodin tehokkuus, tarkkuus ja samalla lempeys ja yksinkertaisuus. Päätin selvittää mihin tulokset perustuvat.  Methodin voima on oman kehon tuntemuksen syvenemisessä. Nyt ymmärrän miksi ” itsenäisyys” on yksi Methodin tavoitteista.Hyvinvointini on parantunut liikkuvuuden lisääntyessä  ja olen oppinut hallitsemaan koko lihaksistoani uudella tavalla.  Nyt hengittäminen on helppoa!

Rentouttavat  tunnit tasapainottavat myös kiireistä ja stressaantunutta mieltä. Syvähengitys tukee näitä tavoitteita.

Liikunnanohjaus on kuulunut Ketolan elämään koko aikuisiän ja hänellä on myös personal trainerin koulutus. Hänellä on pitkä työura takana ammatillisena erityisopettajana, missä työssä myös liikunnan opetus on ollut osa työnkuvaa.

Syyskuun alusta hän aloittaa Method Putkisto -tuntien ohjaamisen  opiskelijaharjoittelijana sekä Onkkaalassa että Aitoossa. Tunteja on tarjolla yleisten ryhmien lisäksi erikseen myös miehille ja eläkeläisille. Tulevan kauden ajan Method Putkistoon on mahdollista päästä tutustumaan opiskelijahinnalla. Taustalla vaikuttavat niin Marja Putkisto kuin pitkään Method Putkistoa opettaneet muut kouluttajat.

Mitä Method Putkisto ja MP Pilates on?

Method Putkisto on jokaiselle sopiva laji, jossa rakennetaan pohjaa niin Pilatekselle kuin muillekin lajeille. Tunti etenee rauhallisesti omaa kehoa tunnustellen ja siitä oppien.

Method Putkisto Pilates keskittyy enemmän voiman ja kestävyyden kehittämiseen, mutta sen tavoitteena on myös ryhti ja tila kehon sisällä. Tunti on nopeatempoisempi, joten siinä ei keskitytä niin paljon pohjan rakentamiseen, vaan oletuksena on, että pohjaa kehonhallinnalle, liikkuvuudelle ja oman kehon tuntemukselle on jo olemassa. Aloittavan ryhmän kanssa näille asioille tälläkin tunnilla otetaan kuitenkin aikaa.

Miksi minusta tulee Method Putkisto -ohjaaja

– Liikunta on kuulunut aina elämääni. Harrastamisesta huolimatta olen ollut kireä ja jäykkä lapsesta saakka. Jo alle kolmikymppisenä mukaan tulivat myös erilaiset niska-hartia-selkäkivut. Raskaus- ja vauva-ajat pahensivat tilannetta entisestään. Method Putkisto -tunnit toivat helpotusta, kun kehossa ei ollut joustoa ollenkaan. Ymmärsin heti, että tämä on sitä, mitä minun kehoni tarvitsee.

– Nyt kehossani on joustoa, kylkikaaret liikkuvat mukavasti hengittäessä, selkäranka on yllättänyt taipuisuudellaan, hartianseutu on vapautunut ja ryhtiä on helpompi kannatella. Oman kehon tuntemus on lisääntynyt.

– Suurin asia ehkä kuitenkin on se, että kivut ovat olleet pois. Ja aika kiva saavutus on myös se, että näin keski-ikäisenä olen saanut lisämittaa n.1,5cm. On ollut hieno huomata myös se, että iän lisääntymisen ei tarvitse tarkoittaa väistämätöntä alamäkeä.

– Muutama vuosi sitten päädyin ylirasitustilaan, jossa pitkäksi aikaa katosi liikunnan ilo ja keho ei jaksanut oikeastaan mitään kävelyä raskaampaa liikuntaa. Myös henkinen jaksaminen oli hyvin rajallista. Tähän hetkeen Method Putkisto toi tasapainoa niin fyysisen kuin psyykkisenkin jaksamisen osalta. Method Putkisto oli ensimmäinen laji, jota pystyin harrastamaan siinä hetkessä. Oikeastaan tämän ylirasitustilan kautta löysin tieni entistä vahvemmin kehonhuollon pariin ja ymmärsin sen tärkeyden ihan jokaisen hyvinvoinnille. Itselläni Method Putkisto toimii kierrosten laskijana, mutta samalla virran tuojana.

– Kaikkien näiden hyvien vaikutusten jälkeen koin ainoaksi mahdollisuudeksi kouluttautua Method Putkisto -ohjaajaksi ja jakaa tätä kehon hyvinvoinnin sanomaa eteenpäin samalla tukien omaa hyvinvointiani.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.