Kuhmalahti on nyt lintuharrastajien paratiisi: havaintoja pikkukiljukotkasta, arosuohaukasta ja punajalkahaukasta – arosuohaukka on lennellyt myös Pälkäneellä

Punajalkahaukasta on tehty tuore havainto Kuhmalahdella. Jukka T. Helin kuvasi punajalkahaukan pari vuotta sitten Hattulassa.

Kuhmalahti on viime päivinä ollut Pirkanmaan lintuharrastajien puheenaiheena, sillä paikkakunnalla on havaittu useita harvinaisia petolintuja. Havaintoja on tehty niin pikkukiljukotkasta, arosuohaukasta kuin punajalkahaukastakin.

– Pikkukiljukotka on Pirkanmaalla hyvin harvinainen vierailija. Tämä Kuhmalahden havainto on Pirkanmaan kaikkien aikojen seitsemäs. Vuosittain Suomessa havaitaan vain muutamia pikkukiljukotkia, Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin kertoo.

Pikkukiljukotka pesii Suomea lähinnä Virossa, jossa on 600–700 pesivää paria. Varmistamattomien tietojen mukaan nyt havaittu pikkukiljukotka olisi viihtynyt Kuhmalahdella jo pidempäänkin, mutta ensimmäinen varmistettu havainto linnusta tehtiin viime keskiviikkona.

Arosuohaukka ja punajalkahaukka ovat Pirkanmaalla hieman tutumpia vierailija, ja niitä nähdään muuttoaikaan keväisin ja syksyisin. Pirkanmaalla on havaittu hieman yli 80 arosuohaukkaa kautta aikain.

– Arosuohaukka ja punajalkahaukka eivät pesi Pirkanmaalla. Tähän mennessä loppukesällä ja alkusyksyllä on Pirkanmaalta ilmoitettu hieman alle kymmenen arosuohaukkaa. Kuhmalahden linnun lisäksi Pälkäneeltä on tullut yksi havainto lajista, Helin mainitsee.

Punajalkahaukasta on puolestaan kautta aikain havaintoja reilusta 50 punajalkahaukasta. Tältä syksyltä on Kuhmalahden linnun lisäksi tullut kaksi muuta havaintoa Pirkanmaalta. Sen sijaan koko Suomesta niistä on tehty runsaasti havaintoja, sillä linnulla tuntuu jälleen olevan hyvä vaellusvuosi Suomeen.

– Esimerkiksi Latviassa on havaittu noin 1 400 muuttavaa punajalkahaukkaa jokusia päiviä sitten. Ilmeisesti pesinnät ovat onnistuneet hyvin, ja lisäksi tuulet ovat olleet suotuisia lintujen saapumiselle maahamme. Nyt kannattaa olla tarkkana, koska punajalkahaukkoja saattaa hyvinkin löytyä vielä useita Pirkanmaalta. Punajalkahaukka istuu usein pellolla langalla tai pylvään päässä sekä viihtyy myös kosteikoilla, Helin toteaa.

Jos arosuohaukoista tai punajalkahaukoista saa havainnon, on hyvä ilmoittaa se Pirkanmaan lintutieteelliselle yhdistykselle (pily@pily.fi) tai suoraan Tiira-lintutietopalveluun (www.tiira.fi).

– Kannattaa aina myös yrittää saada edes huono kuva linnusta, lintua kuitenkaan pelottamatta. Näin harvinaisista maakunnassa havaituista lajeista saadaan tieto myös yhdistyksen havaintoarkistoon, Helin lisää.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.