Paukkuserpentiiniä taivaasta? Pälkäneläinen Minna Liljedahl yllättyi täysin, kun taivaalta tipahti ”jotakin valkoista” kuin tyhjästä – Ilmatieteen laitos kertoo, mistä oli kyse

Valkoinen luotain tippui ojaan ja narut ja pallon riekaleet päätyivät läheisen autokatoksen katolle.

– Ajattelin ensin, että mitä ihmettä nyt tapahtuu. Olin koiran kanssa pyörälenkillä Kalliopolun kohdalla Lastenlinnan alueella, kun jotain valkoista tippui taivaasta vieressä olleeseen ojaan. Katsoin ensin, että se oli ehkä lokki, mutta sitten esineen perässä seurasi pitkä naru, kuin paukkuserpentiiniä. Seuraava arvaus oli, että joku lintu ruikkasi siihen, mutta olisi kyllä ollut aika pitkä tuotos, jos näin olisi ollut, pälkäneläinen Minna Liljedahl nauraa.

Liljedahlin katsottua ojaan hän huomasi, että ”linnunkakka” olikin valkoinen mötikkä, jossa oli Ilmatieteen laitoksen tarra kyljessä. ”Joku säähavaintopallo”, Liljedahl miettii. Samassa läheisen autokatoksen katolta kuului pauketta – katolle oli laskeutunut pallon riekaleita. Ojaan tippuneesta valkoisesta mötikästä meni naruja palloon.

– Hilasin koko laitteen alas katolta. Säähavaintopallossa oli teksti, jossa luki, että kyseessä on vaaraton laite ja että sen voi laittaa suoraan roskalaatikkoon, Liljedahl kertoo.

Ilmatieteen laitoksen arktisesta avaruuskeskuksesta kerrotaan, että Pälkäneelle tippunut esine on tosiaan säähavaintopallo. Ilmatieteen laitos lähettää kaksi kertaa päivässä vastaavat luotaimet ilmakehään, jossa ne mittaavat ilmakehän painetta ja lämpötilaa.

– Lähetykset tapahtuvat täysin automaattisesti Sodankylästä ja Jokioisista. Robottilaukaisin täyttää pallon vedyllä ja luotain kiinnittyy siihen sitten naruilla, Ilmatieteen laitoksen arktisen avaruuskeskuksen yksikön päällikkö Jyri Heilimo kertoo.

Luotaimen lähettämät tiedot tallentuvat automaattisesti Ilmatieteen laitoksen tietokantoihin auttaen osaltaan sääennusteiden tekemisessä.

– Luotaimet ovat kertakäyttöisiä ja liikkuvat tuulten mukana. Palloluotain nousee noin 30 kilometrin korkeudelle eli niin pitkään, kunnes ilmanpaineen pienentymisen takia suureksi paisunut pallo puhkeaa ja lopulta tippuu maahan. Eilen Pälkäneelle tippunut luotain oli todennäköisesti lähetetty Jokioisista, Heilimo kertoo.

Säähavaintopallo tippui maahan Pälkäneen Lastenlinnan alueella eilen. Vastaavia havaintopalloja lähetetään Suomessa ilmakehään päivittäin.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.