” Tulevaisuuden lukutaito on myös fiilisten ja tunteiden tunnistamista” – kirjafestareiden panelistit pohtivat lukutaidon tulevaisuutta

Tulevaisuudentutkija Tarja Meristö, kirjailija Johanna Sinisalo ja dramaturgi Seija Holma keskustelivat Pyry Vaismaan johdolla lukutaidon tulevaisuudesta.

Lukutaidon tarvetta ja tulevaisuutta käsiteltiin kirjafestareilla paneelikeskustelun kautta. Keskustelun vetäjänä toimi Pyry Vaismaa. Panelisteina olivat tulevaisuudentutkija Tarja Meristö, kirjailija Johanna Sinisalo sekä dramaturgi Seija Holma.

– Lukutaito on tarinan ymmärtämistä. Sen ansiosta pystymme välittämään monimutkaisia tunnetiloja emojien ja videoklippien välityksellä, Sinisalo sanoi.

Panelistit korostivat kaunokirjallisuuden merkitystä empatiakyvyn kehittymisessä ja ihmisten mielenliikkeiden ymmärtämisessä. Luku- ja kirjoitustaito koettiin tärkeäksi myös ihmisyyden puolustamisessa jatkuvasti muuttuvassa maailmassa.

– On hyvin tärkeää, että ihmiset pystyvät kommunikoimaan näiden järjestelmien yli, Seija Holma totesi viitaten populistisiin liikkeisiin.

Lukutaidon tulevaisuudesta panelistit esittivät hajanaisempia näkemyksiä.

Tulevaisuudentutkija Meristö näkee kuvien ja liikkuvan kuvan lukutaidon jatkossa nykyistä tärkeämmässä roolissa.

– Tulevaisuuden lukutaito on myös fiilisten ja tunteiden tunnistamista.

Sinisalo arveli, että lukutaidosta voisi tulla jatkossa harvinainen harrastus.

– Toisaalta se voi olla näppärä taito sähkökatkojen varalta, hän totesi.

Paneelin seuraamisen ohella yleisö sai katsella kuvataiteilija Tiina Poutasen työskentelyä. Poutanen improvisoi ja teki maalauksen panelistien keskustelun pohjalta.

Tiina Poutanen taiteili paneelin aikana kuvan keskustelun sisällöstä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue myös:

Laadukas ohjelma veti Rönnvikin viinitilan täyteen yleisöä – kirjafestarit sai täydet kymmenen pistettä

Pälkäneen kirjafestarit: Kalevauva.fi ammentaa sanoituksensa keskustelupalstojen kielikukkasista ja roisista puheenaiheista

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.