”Lähteminen on ollut vaikeaa, mutta aina on sitten ollut mukavaa” – lähteminen työn ääreltä palkitsee

Hyvinvointihankkeen syyskausi käynnistyi Rajalansaareen suuntautuneella melonta- ja savusaunaretkellä.

– Aina on olevinaan kiire, täytyisi saada itsensä useammin liikkeelle, Hannu Soukkio Soukkio Oy:stä tiivistää pienyrittäjälle tyypillisen noidankehän.

Tuohon tarpeeseen paikalliset yrittäjäyhdistykset tarttuivat viime vuonna ja käynnistivät Pälkäneen seudun yrittäjien hyvinvointihankkeen.

Soukkio on ollut innokkaana mukana hankkeen tapahtumissa kokeilemassa itselleen uusia asioita, kuten melontaa ja lumikenkäilyä. Kuntosalikurssi poiki myös uuden, säännöllisen harrastuksen.

– Lähteminen on ollut vaikeaa, mutta aina on sitten ollut mukavaa. Tapahtumat katkaisevat työn ja niissä pääsee mukavalla tavalla rentoutumaan muiden yrittäjien kanssa, mies kiittelee.

Yrittäjän hyvinvointi heijastuu yrityksen tulokseen

Jopa kolmasosa yrittäjistä kokee Suomen Yrittäjien teettämän tutkimuksen mukaan työkykynsä alentuneen.

Liiallinen stressi lisää uniongelmia, väsymys johtaa helposti epäsuotuisiin muutoksiin ruokavaliossa ja vuosien mittaan muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien riski kasvaa. Yrittäjän voinnin heikkeneminen heijastuu pienellä viiveellä myös yrityksen talouteen.

Hyvinvointihanke pyrkii torjumaan tuota noidankehää. Keinoina ovat vertaistuki, verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa sekä hyvinvointia lisäävät aktiviteetit.

Hankkeen tapahtumiin osallistuneet yrittäjät kannustavat kaikkia alueella toimivia yrittäjiä mukaan, lähtemisen vaikeudesta huolimatta.

– Tunnemme kaikki sen fiiliksen, kun pää on jumissa ja mitään ei tapahdu. Kun lähtee toisten kanssa rentoutumaan vähäksi aikaa, olo helpottaa ja ajatus lähtee kulkemaan taas uudella tavalla, Lumia Huhdanpää-Jais Chase & Snow Oy:stä kertoo.

– Hankkeen suola on siinä, että tutustuu muihinkin yrittäjiin. On myös helpompaa lähteä kokeilemaan erilaisia juttuja, kun ne on järjestetty valmiiksi, Sari Päätalo Kolari-Specialista säestää.

Pasi Nurmi Tupenpurijat ry:stä perehdytti yrittäjiä frisbeegolfin saloihin kesäkuussa.

Uusia voimavaroja arkeen

Tänä syksynä hyvinvointihankkeessa käynnistyy uusi yrittäjän henkiseen jaksamiseen ja hyvinvointiin keskittyvä työpajasarja. Työpajoissa työstetään keinoja oman jaksamisen ja stressin torjunnan tueksi.

Kouluttajana on yrittäjä Yrjö ”Ykä” Koskinen tamperelaisesta Buustista.

– Työpajoissa saa rauhassa pysähtyä oman hyvinvoinnin ympärille. Jokaisesta työpajasta löytyy uutta ajateltavaa ja niistä saa uusia lähtöjä oman itsen kehittämiseen.

Seitsemän työpajan sarja järjestetään niin, että kolme työpajoista on syksyn, neljä kevään aikana. Paikkoina vaihtelevat Aapiskukon kabinetti, Kankahuven sauna ja Mikkolan Navetan luentosali.

– Työpajat käsittelevät eri aihepiirejä vuorovaikutustaidoista elämänhallintaan. Yrittäjät voivat osallistua yksittäisiin pajoihin tai lähteä syvemmin parantamaan omaa hyvinvointiaan ottamalla koko sarjan, Koskinen kertoo.

Paula Suksia neuvoi Sari Päätaloa hapanjuurileipätaikinan teossa huhtikuussa pidetyllä hapanjuurileipäkurssilla.

Hanke joustaa toiveiden mukaan

– Olen ollut melomassa, Hyvän Elämän työpajassa, harjoittelemassa luovaa kirjoittamista ja lumikenkäretkellä. Tänä syksynä aion tulla Pihtilammelle ja tuo hyvinvointi-koulutussarja kiinnostaa kovasti, Lumia Huhdanpää-Jais luettelee.

Huhdanpää-Jais pitää siitä, että hankkeen tapahtumiin on matala kynnys lähteä mukaan eikä osallistuminen vaadi isoa sitoutumista.

– Tapahtumiin on helppo lähteä irrottautumaan töistä.

Erilaiset tapahtumat ovatkin vetäneet yrittäjiä paremmin mukaan kuin viime kaudella kokeiltu liikuntakerho. Tästä johtuen tapahtumia pyritään järjestämään enemmän ja säännöllisen kerhon sijaan yrittäjiä houkutellaan kokeilemaan uusia lajeja järjestettyjen kokeilukertojen avulla.

– Toiveissa on ollut ainakin ratsastusta, tärinäterapiaa ja avantouintia, Luopioisten Yrittäjien edustajana hankeryhmässä vaikuttava Sari Päätalo luettelee.

Lajikokeiluja järjestetään kerran kuukaudessa ja aikataulu päivittyy hankkeen tiedotuskanaviin alkusyksyn aikana.

– Pyrimme tiedottamaan tapahtumista aktiivisesti kotisivujemme, facebookin, Sydän-Hämeen Lehden MeNyt-palstan ja yrittäjille lähetettävien sähköpostiviestien kautta. Toiveena olisi saada mahdollisimman moni yrittäjä hyötymään hankkeestamme.

Yrittäjien toiveiden mukaisesti hankkeessa toteutetaan syksyn aikana myös viikonloppumatka Vierumäelle.

– Lähdössä on varmasti hyvä porukka ja ohjelma Vierumäellä on aina laadukasta ja hyvin järjestettyä, matkalle jo ilmoittautunut Sanna Hämäläinen Sanna’s Lifestä tietää.

 

 

Hyvinvointihankkeen syksy

  • Pälkäneen seudun yrittäjien hyvinvointihankkeen tapahtumat ovat avoimia kaikille Pälkäneen seudulla asuville ja toimiville yrittäjille. Varaa aikaa kalenteriisi ja tule mukaan toimintaamme verkostoitumaan ja parantamaan omaa hyvinvointiasi!
  • Kuntosalikurssi Kostia-Areenalla, ohjaajana Reetta Heikkilä. Neljä kurssikertaa keskiviikkoiltaisin alkaen 18.9. klo 19.
  • Nuotio- ja patikointiretki Pihtilammella 22.9.2019 klo 11-14.
  • Yrittäjän hyvinvointi -työpajat, seitsemän illan koulutus alkaen 24.9.2019. Mahdollisuus osallistua yksittäisiin työpajoihin tai koko sarjaan.
  • Draamatyöpaja sunnuntaina 13.10.2019 klo 12, paikka varmistuu syyskuun aikana.
  • Luovan kirjoittamisen työpaja torstaina 7.11.2019 Nuijantalon kahvilassa.
  • Ajanhallintakoulutusta ja terveyden edistämisen teemapäivä 5.11. yhteistyössä Pälkäneen kunnan kanssa Pälkäneen kunnan kanssa. Koulutukset ovat klo 10 ja klo 17 yhteiskoulun auditoriossa.
  • Viikonloppumatka Suomen Urheiluopistolle Vierumäelle 16.-17.11.2019.
  • Tulossa myös ohjattuja lajikokeiluja. Suuri osa tapahtumista on maksuttomia, osassa on omavastuuosuus. Lisätietoja ja hinnat löytyvät osoitteensa www.hyvinvointihanke.fi.
  • Pälkäneen seudun yrittäjien hyvinvointihanke on saanut EU:n Leader -rahoitusta sekä Luopioisten Säästöpankkisäätiön tukea. Hankkeen vastuullinen toteuttaja on Pälkäneen Yrittäjät ry, mutta suunnittelussa on tasavertaisesti mukana myös Luopioisten Yrittäjät ry.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.