”Onpas elävän näköinen, vaikka ei elävä olekaan” – robottihylkeet ilahduttavat asumispalveluyksiköissä asuvia vanhuksia Pälkäneellä ja Kangasalla

2,5 kiloa painava Paro on varsin interaktiivinen robotti: se ääntelee, avaa ja sulkee silmiään sekä liikuttelee eviään ja pyrstöään.

– Onpas elävän näköinen, vaikka ei elävä olekaan, tuumasi eräs Luopioisten Kukkiakodon asukas testatessaan Paro-robottihyljettä ensimmäisen kerran.

Kangasala teki viime talvena rohkean ratkaisun ja tilasi kaupungin ikäihmisten käyttöön pörröisiä Paro-robottihylkeitä. Pehmolelua muistuttava Paro reagoi kosketukseen, ääneen ja puheeseen.

Varat kahdeksan Paron hankkimiseen saatiin perintörahoista, jotka oli korvamerkitty ikäihmisten hyvinvoinnin parantamiseen. Yhden Paron hankintahinta on 5000 euroa.

– Robottihylkeet on jaettu niin, että niitä on jokaisessa kaupungin asumispalveluyksikössä Kangasalla ja Pälkäneellä sekä yhdessä kotihoidon yksikössä, vt. vanhustyön johtaja Elina Rissa kertoo.

Osastonhoitaja Sari Ala-Salmi Kukkiakodosta kertoo, että vanhukset ovat ottaneet robottihylkeet vastaan positiivisesti ja ilahtuneet niiden käyttämisestä.

– Hoitajat ovat kokeneet, että Paroista saa eniten irti siten, että hoitaja on läsnä asukkaan kanssa silloin kun niitä käytetään. Tämä riippuu tietysti myös asukkaan omasta kunnosta, Ala-Salmi sanoo.

Takanori Shibata kertoi Paro-robottihylkeestä viime viikon tiistaina Kangasalan pääkirjastossa. Kun häneltä kysyttiin, miksi robotin muodoksi valikoitui juuri hylje, Shibatalla oli vastaus valmiina. – Siksi, koska se on niin söpö.

Hyljerobotin tehtävänä on herätellä ihmistä vuorovaikutukseen ja kontaktin ottamiseen. Paroja on käytetty menestyksellisesti esimerkiksi muistisairaiden ahdistuksen helpottamiseen, kommunikoinnin sujuvoittamiseen, stressin purkamiseen ja läheisyyden tarpeeseen.

– Paro tarjoaa myös mahdollisuuden hoivaan ja hoivan antamiseen sekä antaa käsittelijälleen iloa ja helpottaa yksinäisyyden tunnetta, Paron keksijä, japanilainen professori Takanori Shibata lisää.

Shibata vieraili Kangasalla luennoimassa viime viikolla. Samassa yhteydessä Kangasalan vanhuspalveluiden työntekijöillä oli mahdollisuus saada koulutusta robottihylkeiden käyttämiseen.

– Meillä on niiden käyttö vielä alussa. Opettelemme koko ajan hyödyntämään Paroja enemmän vanhusten hoidossa, Ala-Salmi miettii.

Paro ei korvaa hoitajien antamaa hoivaa tai huomiota, vaan tuo hoitotilanteisiin jotakin lisää. Shibata kertoi luennollaan, että osa potilaista hyväksyy robottihylkeen kaverikseen heti, osa vaatii totuttelua.

– Ja on myös heitä, jotka eivät hyväksy Paroa kaverikseen lopulta lainkaan, Shibata mainitsee.

Hyljerobottia on käytetty vanhusten hoidon lisäksi myös esimerkiksi sairaalassa olevien lasten hoidossa ja autististen lasten hoidossa.

Valtakunnallista vanhustenviikkoa vietetään 6.–13. lokakuuta. Tänä vuonna vanhustenviikon teemana on ”Varaudu vanhuuteen”.

 

Paro-robottihylje

  • Paro–hyljerobotin keksijälle, professori Takanori Shibatalle myönnettiin Ryman-palkinto vuonna 2018. Palkinto myönnetään vuosittain maailman tärkeimmälle vanhusten elämänlaatua parantavalle keksinnölle.
  • Shibata on vastannut Paro–hyljerobotin kehittämisestä sen alusta lähtien. Jokainen Paro valmistetaan käsityönä.
  • Paroja on maailmanlaajuisesti käytössä yli 6000, Suomessa niitä on 50–100 kappaletta
  • Oho! Paro-robotti on päässyt myös ennätysten kirjaan, sillä se on valittu maailman terapeuttisimmaksi robotiksi Guinness World Recordsin toimesta. Paro vilahtaa myös yhdessä animaatiosarja Simpsoneiden (11/2011) jaksossa.