Pälkäneen julkinen liikenne vaikutti opiskelupaikan hakemiseen – joukkoliikenteeseen satsaaminen olisi opiskelijoiden näkökulmasta kaikin puolin järkevää

Joukkoliikenteen kohentaminen palvelisi myös pälkäneläisiä koululaisia ja varttuneempiakin opiskelijoita.

Pälkäne saattaa vaikuttaa syrjäiseltä maaseudulta, mutta maantieteellisesti kunta sijaitsee muutaman isomman kaupungin välissä. Täältä pääsee suoraan Tampereelle, Kangasalle, Valkeakoskelle tai Hämeenlinnaan busseilla, mutta matka ja matkan ajankohta saattavat tuottaa silti hankaluuksia. Joka-aamuinen herääminen aikaisin vain, että ehtii bussiin, jossa joudut istumaan jopa tunnin tai ehkä enemmänkin, ei tunnu houkuttelevalta. Moni julkista liikennettä käyttävä osaa ottaa asiasta hyödyn irti, mutta silti asia ei tunnu helpolta nuoresta eikä välttämättä aikuisestakaan.

Jatko-opintopaikan valitseminen ei ollut helppoa minulle.

Mietin pitkään monia vaihtoehtoja harkiten sekä ammattikoulua että lukiota. Ensin ajattelin, että haluan pois Pälkäneeltä, koska olen kuitenkin käynyt peruskouluni täällä. Halusin jotain vaihtelua elämään, isompaa muutosta. Halusin Tampereelle lukioon, koska muutama kaverini oli menossa sinne myös. Tietysti kaupunkielämä kiehtoi myös, mutta tiesin, että en voinut muuttaa sinne, joten olisi mentävä bussilla. Mietin myös vaihtoehtona ammattikoulua Valkeakoskella tai Kangasalla, mutta kaikkiin täytyisi mennä bussilla tai omin kyydein aikaisin aamulla.

Pitkän mietinnän ja harkitsemisen jälkeen päädyin siihen, että menen oman kuntani lukioon. Olin peruskoulussa keskiverto-oppilas ja keskiarvoni perusteella olisin päässyt muuallekin, mutta lyhyt matka ja myöhäisempi herätys kiehtoivat. Tämä oli suurin syyni jäädä tänne lukioon. Asian vahvisti myös se, että moni kaverikin jäi opiskelemaan paikkakunnalle eikä ollut mikään ongelma tulla tähän lukioon.

Pälkäneeltä vielä kuitenkin kulkee busseja ja on helppo esimerkiksi viikonloppuna lähteä Tampereelle. Taksinkaan saaminen ei ole ongelma, vaikka ehkä sen saapuminen saattaa joskus kestää. Pälkäneellä myös koululaisille tarjotaan koulukyytiä, joka auttaa monia pääsemään kylälle kouluun, joka on etu.

Itse en ole ikinä tarvinnut koulukyytiä, koska asun sen verran lähellä kylää, että olen aina päässyt pyörällä tai kävellen kouluun. Yhdeksännellä luokalla sain mopon, joka helpottikin kulkua kylälle ja takaisin. Kavereilta tulee kuitenkin kuultua, kuinka bussit eivät kulje kuin tiettyinä aikoina kouluun, mikä johtaa siihen, että he saattavat lähteä koulusta aikaisemmin, koska odottelu myöhäiseen bussiin ei innosta.

Ei yksin riitä se, että Pirkanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ELY:n uuden sopimuksen mukaan Valkeakosken ja Pälkäneen väliseen julkiseen liikenteeseen lisättiin yksi vuoro koulupäiviksi. Pälkäneen julkisessa liikenteessä olevan ongelma poistamiseksi lisävuoroja tarvittaisiin huomattavasti enemmän.

Toivon, että asiasta saataisiin tulevaisuudessa muodostettua uusi sopimus, jottei seuraavien nuorien jatko-opiskelu paikan valitseminen riippuisi niin paljon huonoista aikatauluista.

Onni Andrejeff

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?