”Pyörätuoli on osa vaatetusta, sen pitää olla just eikä melkein” – Kangasalan Vuoden yrittäjä taitaa liikkumisen apuvälineet

27.10.2019 12:01

Kangasalan Vuoden yrittäjät Topi Tala (vasemmalla) ja Teemu Tala ovat kasvaneet (Kangasalla). Heidän vanhempansa sekä nuorin veli Saku asuvat Pälkäneellä. – Sitä elelee niin omassa kuplassa, että Vuoden yrittäjän palkinto pääsi tulemaan vähän yllätyksenä, mutta oikein mukavaltahan se tuntui ottaa tällainen tunnustus vastaan, Topi Tala miettii.

– Pyörätuolin pitää olla just eikä melkein. Pyörätuoli on yksi osa vaatetusta, kangasalalaisen Talartin toimitusjohtaja Topi Tala sanoo.

Veljensä kanssa Talartin liiketoimintaa pyörittävä Teemu Tala nyökkäilee vieressä. Talart on valmistanut 23 vuoden ajan pyörätuoleja, jotka tehdään jokaiselle asiakkaalle mittatilaustyönä. Yritykselle on kunnia-asia, että sen tuotteet räätälöidään viimeisen päälle.

– Metalliteollisuuskin voi näin ajatellen olla ikään kuin koruteollisuutta, Teemu Tala lisää.

Talart on viime vuosien ajan ollut ainoa suomalainen pyörätuolivalmistaja, joten sen kilpailijat ovat isoja, kansainvälisiä yrityksiä.

Kangasalan Vuoden yrittäjänä 2019 palkittu firma sai alkunsa vuonna 1996 Kangasalan Tursolassa sijaitsevassa autotallissa. Nykyisten yrittäjien isä Jukka Tala perusti yrityksen 16 vuotta sen jälkeen, kun oli itse vammautunut ja joutunut pyörätuoliin. Jo 1980-luvulta alkaen Jukka Tala ja hänen veljensä Aki Tala olivat tehneet muutostöitä autoihin, jotta autoilu onnistuisi myös pyörätuolissa istuvalle ihmiselle. Samoin yhdessä veljensä kanssa Jukka Tala suunnitteli ja teki itselleen koripallopyörätuolin. Kävi niin kuin hyville yritysideoille usein käy: muut alkoivat kysellä, voisitko tehdä tuollaisen minulle ja toisen kaverilleni.

Vuonna 1998 Talart siirtyi autotallista isompiin toimitiloihin Kangasalan Asemalle. Tilaa oli alkuun valtavasti, mutta vuosien varrella tila täyttyi. Vuodesta 2013 asti Talart on toiminut Kallion yritysalueella.

– Neljä vuotta sitten teimme sukupolvenvaihdoksen: isä siirtyi eläkkeelle ja me veljekset otimme vetovastuun. Myös nuorin meistä, Saku, työskentelee yrityksessä kolmena päivänä viikossa, Topi Tala kertoo.

Sukupolvenvaihdos osui samaan saumaan, kun Topi ja Teemu Tala lopettivat aktiivisen sivuvaunumotocrossharrastuksen. Kisat veivät niin paljon aikaa Suomen mestaruudenkin voittaneelta kaksikolta, ettei täysipäiväisen yrittämisen ja motocrossin yhdistäminen onnistunut.

– Valinta oli kyllä helppo, yrittäminen vei selvän voiton, MM-osakilpailujakin kiertäneet veljekset pohtivat.

Asiakkaita ympäri Suomen, osaavista tekijöistä pulaa

Talartin toiminnan ytimen muodostaa nykyisin pyörätuolien, urheilupyörätuolin ja autoilun apuvälineiden muodostama kolmio. Autoihin suunnitellaan apuvälineet kunkin asiakkaan tarpeiden mukaan.

– Esimerkiksi erilaisia käsihallintalaitteita, rattinuppia ja poljinten muutostöitä. Pakettiautoissa mietitään usein isoa kokonaisuutta. Miten hissit ja rampit saadaan asennettua? Miten autoa pystyy ajamaan ja miten kuski pääsee siirtymään ensin autoon ja auton sisällä taas ratin taakse? Teemu Tala selventää.

Asiakkaita on ympäri Suomea. Asiakaskunta muodostuu lähes yksinomaan vakuutusyhtiöistä ja julkisen sektorin toimijoista. Kokoaikaisia työntekijöitä on viisi. Yritys suunnittelee laajentavansa lähiaikoina myös vientiin, mutta asiassa on yksi iso mutta.

– Tekijöistä on huutava pula. Erikoismetallialalle on vaikea löytää osaavia työntekijöitä. Toimimme niin kapealla segmentillä, että ottaa aina oman aikansa ennen kuin asiansakin osaava työntekijä pääsee työstä kunnolla kärryille, Topi Tala toteaa.

 

Yrityksen käännekohta: ”Digitaalisuus mullisti tekemisen”

”Isälle yrittämisen käännekohta varmaan oli siirtyminen autotallista isoihin tiloihin Asemalle. Meille käännekohta oli, kun Talart vuonna 2010 siirtyi käsityöstä tietokonemaailmaan. Digitaalisuus mullisti tekemisemme: 3D-suunnittelu ja CAD-piirustusohjelma ovat arjen perustyökalujamme heti myynnistä alkaen.”