Valoa torin elämään

Esimerkiksi tältä valotori voisi näyttää. Kuvassa on taidekollektiivi t2+r:n video mapping- tekniikalla aiemmin toteuttama teos. Miltä Kangasalan teos näyttää – se selviää 30. marraskuuta alkaen.

Kangasalan keskusta on joulukuussa täynnä valoa, kun tori muuntautuu valotoriksi, ja animoidusta joulukalenterista avautuu joka päivä uusi luukku. Joulukalenteri avataan ensimmäisen kerran lauantaina 30. marraskuuta kello 17 Kangasalan joulunavauksen ja valotorin yhteisessä tapahtumassa.

– Avajaisissa päästään näkemään koosteenomaisia maistiaisia siitä, mitä kaikkea kalenterista joulukuun aikana paljastuu, kulttuurisuunnittelija Anna Toiva Kangasalan kaupungilta kertoo.

Kangasalan pääkirjaston kelloseinälle heijastettava joulukalenteri koostuu kangasalalaisten nuorten tekemistä piirustuksista, joista mediataiteilija Niko Tiainen luo näyttävän kokonaisuuden. Yhden luukun animaatio kestää noin neljä minuuttia, ja se vaihtuu päivittäin.

– Joulukalenteri pyörii kello 7–10 aamulla ja kello 15–21 illalla. Tässä hyödynnetään siis pimeää aikaa, jota meillä Suomessa tähän vuodenaikaan kyllä riittää, joulukalenterin ideoijat, nuoriso-ohjaajat Tytti Eromäki-Heino ja Marketta Huuhtanen kertovat.

Joulukalenteri toteutetaan video mapping -tekniikalla, jolla heijastetaan animaatioita rakennusten ja esineiden pinnalle. Näin koko rakennus tulee ikään kuin eläväksi.

– Joulukalenteri-idealla tällaista valoteosta tuskin on aiemmin Suomessa tehty, joten Kangasalla päästään kokemaan ja näkemään jotakin ihan uutta, Huuhtanen mainitsee.

Joulukalenterin ideoijat Tytti Eromäki-Heino ja Marketta Huuhtanen.

Nuoret suunnittelijoina

Joulukalenterin luukkuja on työstetty syksyn aikana Kangasalan yläkouluilla ja lukiossa sekä yhdessä kaikille avoimessa työpajassa. Nuoret ovat päässeet ideoimaan omaa ja Kangasalan tulevaisuutta piirroksiin. Työpajoissa on kuultu innokasta puheensorinaa ja nähty keskittynyttä työskentelyä.

– Aivan huikean hienoja piirustuksia nuoret ovat tehneet, Eromäki-Heino kehaisee.

– Ideat todella lähtivät lentoon, Huuhtanen lisää.

Valotori toteutetaan Kangasalan kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden, Kangasalan nuorisovaltuuston ja t2+r-taidekollektiivin yhteistyönä.

Yritys! Haluatko mukaan tukemaan tapahtumaa ja mainoksesi heijastetuksi pääkirjaston seinälle? Ota yhteyttä kulttuurisuunnittelija Anna Toivaan, puh. 044–4813 020 tai anna.toiva@kangasala.fi

 

 

Seinälle heijastuvat nuorten omat unelmat ja visiot Kangasalan tulevaisuudesta

Teemu Helander ja Miila Lymi työn äärellä.

Ufoja. Ratikka. Paremmat bussiaikataulut. Lomamatkoja avaruuteen. Suomen ensimmäinen pilvenpiirtäjä. Juna-asema. Ideoita sinkoilee ilmaan, kun kangasalalaisnuoret pääsevät ideoimaan ja piirtämään paperille omia unelmiaan ja Kangasalan tulevaisuutta.

– Minä teen tällaista printtikuviota, Kangasalan lukion ekaluokkalainen Miila Lymi näyttää.

Pitkäjärven yläkoulua käyvä Teemu Helander luonnostelee paperille isoa Kangasala-tekstiä.

– Isojen kirjainten sisään tulee erilaisia printtikuvioita ja värejä, Helander hahmottelee.

Nuoret ovat koolla Vatialan nuorisotila Veturissa. Elina Tiainen ja Niko Tiainen taidekollektiivi t2+r:stä seuraavat ja ohjaavat nuorten työskentelyä tarkasti. Niko Tiaisen tehtäväksi jää koostaa nuorten ideoista ja piirroksista kokonaisuus, joka myöhemmin heijastetaan pääkirjaston seinälle kaupunkilaisten iloksi.

Maailmalla Kangasallakin käytettävää projisointitekniikkaa, video mappingia, on käytetty jo melko paljon. Suomessa video mapping on vielä uusi ilmiö, mutta sitä on jo hyödynnetty monessa paikassa.

– Joulukalenteria tällä tekniikalla ei ole vielä Suomessa toteutettu missään muualla, joten Kangasalla tullaan näkemään jotain ihan uutta, Elina Tiainen lupaa.

Milla Hietikko, 17, oli mukana Veturilla järjestetyssä työpajassa. Illan teema – omat unelmat ja Kangasalan tulevaisuus – saivat Kangasalan lukion ensimmäistä luokkaa käyvän Hietikon pohtimaan omaa tulevaisuuttaan. – Unelmiani ovat perhe ja hyvä työpaikka, sellainen jossa viihtyy. Haaveilen siitä, että työskentelisin joskus psykologina, Hietikko mietiskeli.

 

 

 

Kangasalan joulunavaus & valotori 2019

  • Lauantaina 30.11. kello 15–19 Kangasalan torin ja Kangasala-talon alueella, nuorisotila Sentterissä ja Kangasalan uimahalli Kuohussa
  • Torilla ja Kangasala-talolla Tikkerperin heijastinsuunnistus, elintarvikkeita, käsitöitä ja muuta joululahjoiksi sopivaa myynnissä koko päivän
  • Nuorisotila Sentterillä kello 15–17 alakoululaisille ohjelmaa. Muun muassa uv-valokäytävä ja valaistu kepparirata, 18–21 nuorten Open stage yli 13-vuotiaille.
  • Joulupukin ja Joulumuorin voi bongata kello 15–16 torilla, kello 16 torilavalla ja 16.10–17 Kangasala-talolla
  • Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen Pesu ry:n koirien valokulkue. Kokoontuminen Kuohunharjuntie 31, Hiushuoltamo Helga kello 18. Matka on noin kilometrin mittainen ja kestää 15–20 minuuttia. Kaikki koirakot ovat tervetulleita mukaan.
  • Kangasalan uimahalli Kuohussa pääsymaksun hinnalla kello 16–16.30 syvän veden tehojumppa ja kello 16.45–17.15 monitoimialtaan kevytjumppa.

Torilavalla tapahtuu 30.11.:

  • Kello 15 kaupungin tervehdys, kello 15.10 livemusiikkia, Voice of Finland 2019 -voittaja Markus Salo.
  • Kello 15.30 joulumusiikkia: Jenni ja Jukka Duo. Kello 16 joulupukin ja -muorin haastattelu, 16.10 Jenni ja Jukka duo jatkaa.
  • Kello 16.40 valotori esittäytyy – haastattelussa Riikka Puoliväli Kangasalan nuorisovaltuustosta, 16.45 lahjakorttiarvonta, 16.50 joulumusiikkia: Jenni ja Jukka Duo.
  • Kello 17 joulukalenteri avataan, 17.15 Kangasalan kansantanssijoiden Himpuloiden valotanssi, 17.30– 18.30 SirkusDuo Passiilin valokeilashow.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?