Kangasalla vietetään elokuvailtapäivää

Miltä Kangasalla näytti vuonna 1937, kun Risto Orko ohjasi elokuvaa Ja alla oli tulinen järvi? Entä millainen Tampere oli 1940- tai 1950-lukujen matkailufilmeissä?

Elokuvailtapäivässä Kangasala-talon konserttisalissa katsotaan Kangasalla ja lähiseuduilla kuvattuja lyhytelokuvia. Vanhimmat niistä ovat 1930-luvulta ja uusimmat 1960-luvulta. Finlandia-uutiskatsauksissa piipahdetaan nuorten työleirillä Pälkäneellä ja lasten hiihtokilpailua seurataan Orivedellä. Kangasalan lastenkodin tulipalon uhrien hautajaisista nähdään pieni, riipaiseva katkelma. Lopuksi tutustutaan 1950-luvun mainoselokuviin.

Tilaisuudessa myös keskustellaan kuvauspaikoista ja muistellaan niihin liittyviä tarinoita. Keskustelua johdattelee Valkeakoski-opiston tuntiopettaja, FM Marja Kaikkonen.

Elokuvailtapäivässä esitettävät elokuvat löytyvät kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteisestä Finna-palvelusta. Kansallinen audiovisuaalinen arkisto Kavi on siirtämässä verkossa vapaasti katsottavaksi satoja kotimaisia elokuvia. Mukana on uutiskatsauksia, dokumentteja, matkailumainoksia ja kokoillan elokuvia. Koska elokuvat ovat verkossa vapaasti saatavilla, niitä voi toki katsoa itsekin omalta tietokoneelta tai älylaitteelta.

Elokuvailtapäivän järjestävät yhteistyössä Kangasalan kirjasto, Valkeakoski-opisto ja Kangasala-talo. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Elokuvailtapäivä tiistaina 12.11. klo 14–15.30 Kangasala-talon konserttisalissa