Nyt laitetaan kirkkovenelaivasto kuntoon – vaan mistä löytyisivät siihen sopivat tilat?

Pia Rämö, Pirkko Syrjänen ja Kirsi Oesch toivovat, että Aallottaren korjausta varten löytyisi sopiva tila mahdollisimman nopeasti.

Kaiken piti olla jo selvää: Pälkäneen kunta oli luvannut Luopioisissa sijaitsevan Rego-hallin kirkkovene Aallottaren korjauspaikaksi. Kunta tarjoaisi tilat ja saisi vastineeksi nimensä kirkkoveneen airoon. Lokakuussa, kun Aallotar oli määrä siirtää Rego-halliin, tarkastusmittauksissa huomattiin, ettei venettä saa sen ison koon vuoksi vietyä ovista entiseen salibandyhalliin sisälle.

– Nyt sitten etsimme uutta paikkaa korjaustyöhön. Mielellämme otamme vinkkejä vastaan sopivista paikoista, mikäli jollakulla on sellainen mielessä, Aallottaren korjauksesta vastaavat Pia Rämö ja Pirkko Syrjänen mainitsevat.

Tilan tulisi olla sellainen, että sinne mahtuu 16,5 metriä pitkä ja 2,2 metriä leveä vene. Tilan tulisi olla myös viileä ja mieluusti lähellä Luopioisia, jotta talkooporukka pääsee kulkemaan veneen luokse mahdollisimman kätevästi.

32-vuotias Aallotar on kirkkoveneiden mittapuulla keski-ikäinen, mutta puuvene olisi perusteellisemman huollon tarpeessa, jotta se pysyisi käyttökuntoisena vielä pitkään. Se kaipaa esimerkiksi osin pehmenneiden partaiden uusimista, kaarien, pohjarallien ja penkkien korjausta sekä uuden pintakäsittelyn, köliraudan ja airoja. Suurin osa työstä on vaativaa puusepän hommaa.

Rahoitus hankkeen kautta

Kukkialla risteilee nykyisin kolme kirkkovenettä: Kuohijoen Aallotar, Puutikkalan Ahti II sekä Kukkian Kulkureiden kirkkovene. Rämö ja Syrjänen kertovat saaneensa Pirkan Helmeltä myönteisen avustuspäätöksen Kukkian kirkkoveneiden kunnostushankkeeseen. Hankkeen avulla korjattaisiin kunnan vanhimpia joukkoliikennevälineitä laajemmin. Avustusta hanke on saamassa vajaa 20 000 euroa.

– Huoltoa, korjausta ja airojen uusimista ynnä muuta, Syrjänen luettelee toimia, jotka lähiaikoina on tarkoitus toteuttaa.

Kirkkoveneitä käytettiin Kukkialla kylien väliseen liikenteeseen aina 1950-luvulle asti.

– Tuo järvi on se, mikä meidän kyliämme yhdistää, Kukkian kylien hankekoordinaattori Kirsi Oesch toteaa.

 

Kuohijoen kirkkovene Aallotar kirkkovenetalaassa.

 

Kukkian kirkkoveneet:

  • Kukkian Kulkuri. Valmistumisvuosi 1998. 7 airoparia, 14 soutajaa + perämies.
  • Ahti II. Valmistumisvuosi 1988. 10 airoparia, 2-4 henkilöä / airopari, 35 soutajaa. Veneeseen mahtuu 50henkilöä. Kotisatama Puutikkala / Saksalanlahti.
  • Aallotar. Valmistumisvuosi 1987.  9 airoparia, 2-4 soutajaa / airopari. 30 henkilöä mahtuu hyvin. KotisatamaKuohijoki / Tervaniemi.
  • Lisäksi Pälkänevedellä Sappeessa säilytetään talaassa 117-vuotiasta Ulla-kirkkovenettä. Kylällä on myös toinen kirkkovene, viitisen vuotta sitten hankittu Aino, joka on aktiivikäytössä.