Ryijytaiteen historiaan liittyvät luennot jatkuvat Kangasalan Kimmo Pyykkö -taidemuseossa marraskuussa. Torstaina 14. marraskuuta kello 17.30 alkaen aiheesta luennoi varkautelainen Tuomas Sopanen, joka valottaa teemaa keräilijän näkökulmasta.
Tuomas Sopanen on toiminut kasvitieteen professorina Joensuun yliopistossa, erikoisalanaan kasvifysiologia ja -biotekniikka. Nyt hän on eläkkeellä ja pitää luentoja suomalaisesta ryijytaiteesta ja ryijytaiteen historiasta. Hän on kirjoittanut yhdessä filosofian maisteri Leena Willbergin kanssa kirjan Ryijy elää: Suomalaisia ryijyjä 1778-2008.
– Ensimmäisen kerran olin ryijyjen kanssa tekemisissä 1980-luvulla, kun sisareni lupasi kutoa minulle ryijyn väitöslahjaksi ja minun piti valita malli. Ensimmäisen ryijyn ostin itse vuonna 1997 kotini seinälle, mutta varsinaisen vakavan keräilyn aloitin vasta vuonna 2005, kun silloiset 25 ryijyäni olivat näyttelyssä Heinolan taidemuseossa, kertoo Sopanen taustastaan.
Nykyään miehen kokoelmiin kuuluu 556 ryijyä. Vanhin on vuodelta 1707 ja uusin tältä vuodelta. Kokoelma kattaa tasaisesti sekä kansanomaisia ryijyjä, jugend- ja funkisryijyjä sekä moderneja ryijyjä 1950-luvulta tähän päivään.
Luentopaikkana on Kangasala-talon valtuustosali. ja luennoille on vapaa pääsy. Ryijytaiteen luennot ovat osa Riitta Nelimarkan näyttelyn oheisohjelmaa, jonka vuoksi myös Kimmo Pyykkö -taidemuseoon on vapaa pääsy luentopäivänä kello 17 alkaen.