– Pakko sanoa, että hyvin pettyneenä olen seurannut tätä koulujen lopettamiskeskustelua, pälkäneläinen Heli Ruusunen toteaa.
Ruususen tyttö käy lopetusuhan alla olevan Harhalan koulun toista luokkaa. Mikäli Harhalan koulu lopetetaan kuluvan lukuvuoden jälkeen, kuten kunnassa on kaavailtu, tyttärellä olisi edessä siirtyminen Kostian kouluun Onkkaalaan.
– Paitsi että meille tämä ei ole vaihtoehto. Lapsellani on astma, joten epäilyttää suuresti laittaa häntä sisäilmaongelmista kärsivään kouluun. En jaksa uskoa, että Kostiaa saadaan rempattua täysin kuntoon ensi syksyyn mennessä, kun kaikkia korjaustarpeita ei vielä edes tiedetä.
Jos siirto Kostialle toteutuu, Ruusunen harkitseekin tyttären siirtämistä kotiopetukseen.
– Tämä on meille ihan todellinen vaihtoehto. Ei sisäilmaongelmista kärsivään kouluun voi eikä saa tunkea enää lisää lapsia. En lähde leikkimään lapseni terveydellä yhtään. Vaihtoehto kotiopetukselle voisi olla jokin toinen koulu toisella paikkakunnalla, jos mikään puolueeton taho ei ole julistanut Kostiaa puhtaaksi ennen syksyä, Ruusunen sanoo.
Tyttären koulumatka Harhalaan on kolmen kilometrin mittainen. Jos opetus Harhalassa loppuu ja edessä on koulunvaihto, koulumatka pitenee noin kymmeneen kilometriin.
Ruususen perhe on ollut tyytyväinen pieneen Harhalan kyläkouluun. Perhettä on miellyttänyt varsinkin se, että 30 oppilaan koulussa jokainen lapsi kohdataan vahvasti yksilönä.
– Oppilaiden mahdolliset erityistarpeet pystytään ottamaan pienessä koulussa erinomaisesti huomioon, Ruusunen kehuu.
Pälkäneen ensi vuoden talousarvioesityksessä ehdotetaan Harhalan koulun ja Rautajärven koulun lakkauttamista lukuvuoden 2020–21 alusta. Aitoon koulu lakkautettaisiin vuotta myöhemmin. Harhalasta ja Aitoosta oppilaat siirrettäisiin Kostian kouluun ja Rautajärveltä Luopioisten Kirkonkylän koulun oppilaiksi.
Koulujen lakkauttamisesitystä perustellaan voimakkaalla kunnan talouden tervehdyttämistarpeella sekä lapsi- ja oppilasmäärän pienentymisellä.
Lue myös: