Näin sydämeeni joulun teen

Hartauskirjoitus

Jorma Parviainen.

Joulunalusviikkoina Pälkäneen erilaiset kokoontumistilat, kirkot ja tuvat turpoavat innokkaista joululaulujen laulajista. Mutta myös muut tykkäävät. Lauluja joikataan ja sjungataan Utsjoelta aina ruuhkaiselle pääkaupunkiseudulle saakka. Kauneimmista joululauluista on tullut suomalaisen musiikkielämän megatapahtuma, johon osallistuu vuosittain miljoona kävijää.

Joululauluja on syntynyt enemmän kuin sieniä sateella. Aloittaessani papin hommat runsas 40 vuotta sitten suomenkielisiä joululauluja oli julkaistu runsas puolitoista tuhatta. Nyt luku on tuplaantunut, niitä on noin 3000.

Merkillistä on, että tästä joukosta joka vuosi toistuvat samat, vanhat ja perinteiset laulut. Sylvian joululaulu, Arkihuolesi kaikki heitä, Me käymme joulun viettohon, Maa on niin kaunis, Varpunen jouluaamuna, Kilisee kilisee kulkunen, Jouluyö, juhlayö, En etsi valtaa loistoa…Ilman näitä ei tule joulutunnelmaa.

Uudemmista ehdoton suosikki on Kassu Halosen ja Vexi Salmen Sydämeeni joulun teen. Tämän tunnelmallisen laulun ovat levyttäneet muun muassa Vesa-Matti Loiri ja Arja Koriseva.

Näistä Kauneimmat joululaulut tilaisuuksista vahvana ovat jääneet mieleen kapakkakierrokset. Kuljin kirkkoni lähiympäristössä laulattamassa kaljalasin ääressä jouluunsa valmistuvaa väkeä. Vastaanotto oli lämmin, ja elämän kolhima tatuoitu kaveri antoi palaa. ”On jouluyö, sen hiljaisuutta yksin kuuntelen. Ja sanaton on sydämeni kieli. Vain tähdet öistä avaruutta pukee loistaen. Ja ikuisuutta kaipaa avoin mieli.”

Mikä on näiden joululaulujen salaisuus? Miksi ne koskettavat suomalaista mieltä?

Tutut ja rakkaat laulut. Niitä on helppo laulaa yhdessä kukin omalla äänellään ja tavallaan. Ne luovat yhteisöllisyyttä, koskettavat ihmistä sanoja syvällisemmällä tasolla, liittävät ihmisen osaksi jotain kokonaisuutta.

Laulu koskettaa ihmisen tunnealueita. Tuo muistoja menneisyydestä, lapsuudesta ja läheisistä. Kertoo ihmisen toiveista, unelmista ja kaipauksesta. Todeksi tulee laulun sana. ”Näin sydämeeni joulun teen ja mieleen hiljaiseen. Taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen.”

Jorma Parviainen

Kirjoittaja on helsinkiläinen rovasti ja vapaa-ajan pälkäneläinen