Fyysikko uhmaa fysiikan lakeja – Ari Riihimäki kävelee kaupungin kattojen yllä

Suosittuja urheilulajeja ovat yleensä jalkapallo, koripallo, jääkiekko tai tanssi, mutta Ari Riihimäelle ei riitä tavallisen tylsät urheilulajit. Hän harrastaa jotain todella uhkarohkeaa: nimittäin slacklinea. Tavallisen tallaajan korviin laji, jossa kiinnitetään kapea liina korkealle ja kävellään sen päällä, kuulostaa todella hurjalta.

Riihimäki on 28-vuotias Pälkäneeltä kotoisin oleva fyysikko. Riihimäki kertoo, että lajin nimelle ”slackline” ei ole suomenkielistä vastinetta, mutta käsite liinallakävely osoittaa parhaiten, miten laji eroaa nuorallakävelystä. Liinallakävelyn voi helposti aloittaa kiristämällä 2,5–5 senttiä leveän liinan matalalle puiden väliin.

– Tämä lajin perusmuoto sopii kaikille ja on helppo aloittaa, Riihimäki neuvoo.

Riihimäen mukaan lajin ääripäät voi jakaa tricklineen ja highlineen.

– Tricklainauksessa on joustava, kireä ja noin 20-metrinen temppuliina, joka toimii ikään kuin kapeana trampoliinina, mikä mahdollistaa erilaisten temppujen tekemisen. Highlinessa liinat viritetään nimensä mukaisesti korkealle: kerrostalojen, puiden, nostureiden tai rotkojen väliin.

Ari Riihimäki harrastuksensa parissa Lappeenrannassa.

Lajeissa tarvitaan kovia hermoja sekä erinomaista kehon- ja pelonhallintaa. Erityisesti korkeilla liinoilla korostuvat kestävyys ja kyky rauhoittua. Monilla on ennakkoluuloja kyseisistä harrastuksista, mutta highline on Riihimäen mukaan varsin turvallinen laji.

– Kiipeilyvaljaat takaavat sen, ettei liinalta pääse putoamaan, ja kriittiset osat ja kiinnityspisteet ovat monin kerroin, Riihimäki vannoo.

Liinoja on Riihimäen mukaan aina kaksi, joista toinen jää yleensä piiloon. Liinalle kavuttua turvallisuudentunne katoaa nopeasti, ja korkealla menee aina hetki, ennen kuin kävely alkaa edetä noin 50–100-metrisillä liinoilla.

Riihimäen mielestä harrastuksen parhaat hetket ovat olleet sopivan vaikeilla liinoilla, kun kävely alkaa sujua ja keskittyminen suoritukseen synnyttää flow-tilan. Riihimäki on kokeillut muitakin hurjia lajeja, mutta kokee slacklinen itselleen mentaalisesti haastavammaksi kuin kalliokiipeilyn tai laskuvarjohyppäämisen.

Riihimäki kertoo päässeensä kävelemään korkean paikan liinoja Suomessa ainakin Lappeenrannassa, louhoksilla ja kerran myös kauppakeskus REDIssä. Ulkomailla tapahtumia on paljon enemmän, ja Puolan Lublinissa järjestetään ”Euroopan monipuolisimmat festarit”. Vaikka laji ei vielä ole Suomessa yhtä suosittu kuin muualla Euroopassa, harrastajamäärät ovat selvästi täälläkin kasvussa.

Katri Kotala ja Jarkko Salminen

Ariu Riihimäki Puolassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?