Luetuimmat jutut 2019: Luopioisissa lääkeyliannokseen kuolleen vanhuksen poika: ”Pahalta tuntuu, ei tällaista saisi tapahtua”

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 6.2.2019.

 

Aitoossa asuvat Heikki, Veli-Matti ja Raimo Tuoresjärvi surevat 94-vuotiaana kuolleen isänsä kohtaloa. – Kuoleman lisäksi erityisesti lääkeyliannoksen salailu tuntuu tosi pahalta, isän asioita hoitanut Raimo Tuoresjärvi sanoo.

– Uskomatonta ja käsittämätöntä, että tällaista sattuu. Ja sitten asiaa yritetään vielä salailla. Se tuntuu todella pahalta, miettii Aitoossa asuva Raimo Tuoresjärvi, viime toukokuussa lääkeyliannokseen kuolleen vanhuksen poika. Veljet Heikki ja Veli-Matti nyökkäilevät vieressä.

Tuoresjärven isä oli kuollessaan 94-vuotias ja hoidettavana Luopioisten Kukkiakodossa.

– Kun tapaus nyt on noussut julkisuuteen, niin mitä sitä enää salaamaan. Hyvä, että vanhustenhoidon tilasta ylipäätään puhutaan: jospa näin saataisiin vanhustenhoidon tilaa parannettua ja estettyä tällaisten vakavien tapausten sattuminen jatkossa, Raimo Tuoresjärvi toteaa.

Poliisi ja Valvira selvittelevät parhaillaan Tuoresjärven isän kuolemaan johtaneita tapahtumia. Vanhus menehtyi viisi päivää sen jälkeen kun oli saanut tapaturmaisesti lääkeyliannoksen.

– Lääkäri soitti meille tiistaina sen jälkeen kun isä oli kuollut sunnuntaina 20. toukokuuta ja kertoi, että kuolemansyytä aletaan selvitellä. Isä oli saanut kymmenkertaisen annoksen morfiinia niskakipuihin kahteen kertaan.

Raimo, Veli-Matti ja Heikki Tuoresjärvi ovat erityisen pettyneitä siihen, että virheestä ei ohjeistuksen mukaisesti ilmoitettu lääkärille heti, vaan tilannetta jäätiin seuraamaan.

Raimo Tuoresjärven mukaan heidän Aitoossa asunut isänsä ehti asua Kukkiakodossa vuoden verran. Sitä ennen hän oli hoidettavana Harjutuulessa kahden vuoden ajan. 94-vuotias isä oli ennen kohtalokasta yliannosta hyväkuntoinen ja virkeä: kävely onnistui rollaattorin avulla ja isä sai vedettyä vielä kengätkin itse jalkaansa.

– Dementiaa alkoi hieman olla, mutta ei vielä mitenkään kovin paljon.

”Jokaiselle vaikea paikka”

Kangasalan kaupungin tietoon tapaus tuli vasta hiljattain.

– Kyseessä on inhimillinen erehdys. Tämä on jokaiselle vaikea paikka. Lääkkeen antajalla on ollut se käsitys, että lääke on ollut miedompaa, Kangasalan sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne sanoo.

Sosiaali- ja terveyskeskus on käynnistänyt sisäisen selvityksen siitä, miksi lääketurvallisuus ei ole toteutunut Kukkiakodossa ohjeiden edellyttämällä tavalla.

Kaupungin vanhustyön johto sai tietää asiasta joulukuussa, kun Valvira lähetti asiasta kaupungille selvityspyynnön. Vastausaikaa kaupungilla on helmikuun puoliväliin asti. Lanne itse sai tiedon tapahtuneesta tammikuun lopussa.

– Sisäinen viestintämme ei ole toiminut parhaalla mahdollisella tavalla, joten selvittelyn alla on nyt sekin, miksi tieto ei kulkenut jo heti toukokuussa, Lanne kertoo.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.