Ajatuksia twerkkauksesta – hyllyykö pylly tanssiessa?

Twerkkaus ei ole tunnettu laji ihmisten keskuudessa, ja siitä puhutaan usein halveksuvaan sävyyn. Kaikilla on omat mielipiteensä lajista, eikä osa edes tiedä sen olemassaolosta. Twerkkaus on tullut esille nopeasti ja vahvasti vasta muutamien vuosien aikana. Suuri twerkkausilmiö on ollut laulaja Miley Cyrusin esiintyminen, mutta oikeastaan lajin juuret ovat peräisin Afrikasta, ja siellä twerkkaus on heimotanssia.

Twerkkauksesta kuultu ennakkoluulo on, että se on aivan liian seksuaalista ja naisia alentavaa. Alentavaa se ei missään nimessä ole, vaan koen sen ennemmin vahvuutenani. Seksuaalisuuteen liittyen en voi sanoa, etteikö se olisi seksuaalinen laji, mutta mitä sitten? Sen pitäisi silti olla yhtä hyväksyttävää kuin sellainen laji, mikä ei ole.

Kaikkien pitäisi saada tuntea itsensä jollakin tavalla seksuaaliseksi. Painia ei ajatella seksuaaliseksi, vaikka painijoilla ei ole yhtään sen enempää tai vähempää vaatetta. Miehistä ei tehdä niin helposti seksuaalisia, vaikka heillä ei olisi paitaa. Twerkkaus tuo energiaa ja hyvää mieltä ihan niin kuin mikä vain mieleinen laji. Minulle opetetaan, että tanssiessa on hauskaa eikä silloin tarvitse miettiä arkisia asioita. Saan ilmaista itseäni twerkkauksen avulla, mikä on minulle tärkeintä kaikista näistä asioista.

Antaa twerkata vaan, kirjoittaja miettii.

Twerkkausta ei ajatella aina urheiluna. On helppoa puhua negatiiviseen sävyyn lajista, jota ei ole koskaan edes kokeillut. Twerkkaus on raskasta: siinä tarvitaan paljon reisilihaksia, jotta pystyy tekemään oikeanlaiset asennot. Twerkkausta verrataan myös strippaamiseen, vaikka ne ovat kaksi ihan eri asiaa. On tärkeää selvittää faktat ennen kuin heti tuomitsee tai arvostelee lajia. Ajatellaan, että harrastaessa twerkkausta ihmistä voidaan kohdella kuin hän olisi seksiobjekti. Tämän lajin harrastaminen ei oikeuta minkäänlaiseen seksuaaliseen ahdisteluun tai pyllyn koskemiseen.

Twerkkauksesta ajatellaan, että voisi harrastaa sitä vain, jos ihmisellä on iso pylly tai pitkä tanssitausta. Twerkkausta voi harrastaa ihan minkälainen ihminen vain. Jokainen saa pyllynsä liikkumaan, ja osa liikkeistä on sopivia pienemmille pyllyille ja osa taas isommille. Itse ajattelin, että on noloa julkaista video itsestäni twerkatessa, mutta miksi siinä olisi jotakin noloa? Se on ihan sama asia kuin julkaisisin muista tanssilajeista videoita. Twerkkausta ei tarvitse eikä pidä hävetä.

Nea Mattila