Millainen liikunta olisi tehokkainta mutta järkevintä kuntokuuria aloitellessa?

Yleensä on hyvä aloittaa itselle mieluisesta, helposti toteutettavasta ja tutusta liikkumismuodosta.

Apuva, Vehjemies!

Pitäisi aloittaa kuntoilu, ja tässä kohtaa olisi siihen aikaakin. Mutta siitä se ongelma tuleekin: onko minun hyödyllisempää liikkua reilu tunti kolmesti viikossa vai noin 30 minuuttia päivässä? Vastausta tarvitaan, koska jos jään puntaroimaan asiaa liian pitkäksi aikaa, sopiva aikaikkuna sulkeutuu ja kuntoilu jää (taas kerran) aloittamatta.

Nyt tai ei koskaan, mutta miten?

 

Kysymykseen on mahdotonta vastata lyhyesti ja yksiselitteisesti. Tiivistetysti molempi parempi. Molemmat tavat tuottavat terveys- ja kuntovaikutuksia, mutta muun muassa liikkujan kunnosta, terveydentilasta, iästä ja elämäntilanteesta sekä toteutettavista liikkumismuodoista ja niiden tehosta riippuen vaikutukset voivat olla hyvin erilaisia.

Valitsisin näistä sen tavan, joka sopii paremmin omiin tavoitteisiin sekä arjen ja elämäntilanteen kokonaisuuteen. Myös liikkumisen monipuolisuus on hyvä pitää mielessä, jos tavoitellaan monipuolisia terveys- tai kuntovaikutuksia.

Siinä, millainen liikunta voisi olla tehokkainta, täytyisi huomioida liikkujan taustatekijät eli kunto, terveydentila, ikä, elämäntilanne, liikkumistausta ja -tottumukset, tavoitteet ja kiinnostuksen kohteet.

Yleensä on hyvä aloittaa itselle mieluisesta, helposti toteutettavasta ja tutusta liikkumismuodosta. Alkuvuodesta on monissa liikunnallisissa harrastuksissa tarjolla myös kokeilukertoja, joiden avulla voi tutustua uusiin lajeihin ja etsiä itselle sopivaa liikkumismuotoa.

Alkuun kannattaa lähteä liikkeelle maltilla ja lisätä liikkumista asteittain. Lyhyitä liikkumishetkiä voi ripotella päivän tai viikon ajalle. Suosituksen mukaan olisi hyvä liikkua reippaasti – esimerkiksi reipasta kävelyä vastaavalla teholla – ainakin 2,5 tuntia viikossa tai sitten rasittavammin – hölkkää vastaavalla teholla – ainakin 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Reipasta ja rasittavaa liikkumista voi myös yhdistellä.

Lisäksi tulisi kuormittaa suuria lihasryhmiä ja haastaa liikehallintaa ainakin kaksi kertaa viikossa, ja olisi hyvä jakaa liikkuminen mahdollisimman monelle päivälle viikon aikana.

Jo muutaman minuutin liikkumispätkät kerrallaan tuottavat hyviä vaikutuksia. Siksi paikallaanoloa kannattaa tauottaa aina kun voi: pienikin liikuskelu aktivoi aineenvaihduntaa ja lihaksia, vähentää kehon yksipuolista kuormittumista ja virkistää mieltä.

Kertoo erikoistutkija Pauliina Husu UKK-instituutista

 

Oman kokemuksen perusteella kuntoilun pitää olla riittävän runsasta ollakseen tehokasta. Nimittäin joulun aikaan istuin aamusta iltaan koneelle pasianssia pelaamassa. Selkä meni ihan jumiin, vaikka kuinka urheilin esportsia siinä välissä (eli vaihdoin välillä tietokoneelta säkkituoliin pelaamaan PS4:llä NHL20-peliä). Uskon kyllä, että selkäongelmat helpottavat, kun vaan jatkossa jaksaa vääntää vähän pidempiä esports-sessioita.

Päättelee Vehjemies ruudun äärestä

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?